Oldalak

2021. november 30., kedd

Dél-Anglia - 9/2. - Isle of Wight - St Catherine's Oratory


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

9. nap - 2. rész

Isle of Wight

St Catherine's Oratory
/Szent Katalin Oratorium/

A Szent Katalin Oratóriummal folytattuk a délutánt. A Blackgang Viewpoint Parkolóból vezet egy gyalogút felfelé az oratóriumhoz. A parkolásért nem kellett fizetni és még egy fagyis kocsi is állt itt. Vettünk is egy fagyit, de csak pálcikás volt neki, tölcséres sajnos nem.

Az oratórium a St Catherine's Hill-en helyezkedik el, ami ha jól tudom, a sziget legmagasabb pontja, de ez is csak egy dombocska. Ez volt, amit leginkább hiányoltam a szigeten, a hegyeket.



Az út egy legelő mellett vezetett felfelé. A kilátás a partra nagyon szép volt innét. A tehenek itt is érdeklődve figyeltek minket, mint mindenhol, de igazából csak addig vagányak, amíg megvan egy bizonyos távolság. Régebben mindig féltünk tőlük, mert a kíváncsiságuk miatt folyton jönnek az ember felé, aztán rájöttünk, hogy 1-2 méteren belül már nem mernek jönni.












Kb. 15-20 perc altt fel lehet érni a dombtetőre, nem siettünk, út közben láttunk egy csomó ragadozó madarat röpködni felettünk, próbáltuk lefotózni őket, de mivel nincs messzelátó lencsém, nem lett egy használható kép sem. Páromnak volt, de neki se sikerültek jól.

A Szent Katalin Oratórium egy középkori világítótorony, melyet Chale ura Walter de Godeton épített vezeklésként, mivel a St. Marie of Bayonne hajóroncsról bort zsákmányolt a Chale öbölben. Godetont Southamptonban a lopásért perbe fogták és a szigetországi esküdtszék pénzbírságot szabott ki ellene. Később azonban az egyházi bíróságok is perbe állították, mivel a bort egy kolostorba szánták. Az egyház azzal fenyegette, hogy kiközösíti, hacsak nem épít világítótornyot a Chale-öböl közelében.

A domb tetején már állt egy oratórium, amelyet Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szenteltek. Ezt egészítették ki a világítótorony megépítésével, valamint egy lakrésszel a lámpást gondozó pap számára és szentmisét is tartottak benne azokért, akik veszélyben vannak a tengeren.

Bár Godeton 1327-ben meghalt, a világítótorony 1 évvel később mégis elkészült. Aktív használatban volt egészen a 16. századig, a kolostorok feloszlatásáig. Ez Nagy-Britannia egyetlen fennmaradt középkori világítótornya, és a második legrégebbi. Négy emelet magas, kívül nyolcszögletű, belül négyoldalú kőépítmény, amely eredetileg egy épület nyugati oldalához volt rögzítve.






Visszafelé ugyanazon az úton haladtunk, amin fölfelé. Ismét láttunk egy csomó ragadozó madarat, most sokkal közelebb voltak és sikerült lefotózni őket repülés közben.









Már majdnem leértünk, amikor észrevettük, hogy az egyik madár leszállt egy közeli fára. Kicsit megpróbáltunk közelebb menni hozzá. Sajnos nem tudom milyen fajta ragadozó lehetett, de lett néhány jó kép róla.








A parkolóból vezetett egy út egy tengerpartra néző kilátóhoz, ezt még megnéztük, de annyira nem nyűgözött le. Itt volt nem messze egy másik világítótorony is, térkép szerint nem volt messze, ezért elindultunk a part menti gyalogúton és láttuk is a világítótornyot, de lemenni oda nem lett volna egyszerű, úgyhogy ezt fel is adtuk. Viszont észrevettünk egy fehér sziklás tengerparti részt, ami nagyon jól nézett ki és láttuk, hogy van ott egy parkoló is. Gondoltuk azt megnézzük közelebbről.








A szép fehér sziklás rész és alatta a parkoló




A St Catherine's Lighthouse












Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése