Oldalak

2021. november 25., csütörtök

Dél-Anglia - 1/5. - Portsmouth - Southsea városnézés


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

1. nap - 5. rész

Portsmouth

Southsea városnézés

Miután becuccoltunk a szobánkba, megettük a maradék szendvicseket, kicsit megpihentünk fél 6 körül elindultunk egy kis városnéző sétára Southsea-be, mivel Portsmouth-nak az a része volt a legközelebb hozzánk. Gyalog 15-20 perc alatt értünk le a tengerpartra. A Canoe Lake felé mentünk, ez volt a legrövidebb út.



A Canoe Lake /Canoe tó/-nál láttunk egy aranyos mókust, szürke mókus volt, de valahogy másabb, mint amiket szoktunk látni általában. A tó nem volt annyira látványos, hattyúk úszkáltak benne.




Canoe Lake


Szétnéztünk a South Parade Pier-nél, ez egy tengerbe nyúló kis móló, ahol gyerekeknek játszási lehetőségek és különböző gyorséttermek, ajándékboltok, kocsmák vannak. Már kissé kezdett lemenni a nap, de még jók voltak a látási viszonyok. Az idő kellemes volt, szeptember lévén abszolút nem panaszkodhattunk az időjárást illetően.




A mólón sétálgatva találtunk egy koktélozó helyet. Kértünk egy Lighthouse és egy Amoretto nevű koktélt. A Lighthouse tequilás volt, az Amoretto-ban pedig volt sokminden, de kellemes íze volt mindkettőnek. Mintha csak üdítőt innánk. 12 font volt a kettő.










A móló végében voltak székek asztalokkal, leültünk oda, amíg megisszuk a koktélt. Gondolkoztunk rajta, hogy inni kéne mégegyet, de végül abban maradtunk, hogy majd később, csak aztán elkolbászoltunk innét messzire, amire visszaértünk, addigra meg már zárva volt.











A tengerparti sétányon sétáltunk tovább, ez a rész már ismerős volt, délután már jártunk erre. Most kicsit kevesebb ember volt az utcákon, mint akkor.




Ismét lefotóztuk a Spitbank Fort-ot, most másik szögből:






A pavilon, ahol délután zenekar játszott és a hatalmas füves rész most kihalt volt.






Egy emlékmű mellett haladtunk el, azt azon katonák emlékére állították, akik a késői orosz háborúban vettek részt.





Nem messze tőle, egy másik emlékmű, a Portsmouth Haditengerészeti Emlékmű /Portsmouth Naval Memorial/, mely körülbelül 25 ezer brit és nemzetközösségi tengerésznek állít emléket, akik a világháborúkban vesztek el. Középpontjában egy portlandi kőből készült obeliszk áll,az emlékmű körül pedig a halottak nevei az évszámokkal. Két végében egy-egy hordóboltozatú pavilon található. Nagyon szépen és látványosan meg van csinálva.































Gyönyörűek voltak a naplemente fényei, de egyre jobban kezdett sötétedni.










Itt működik a világ egyetlen utasszállító légpárnás hajója, a Hover. Portsmouth és az Isle of Wight sziget között szállítja az embereket, a menetideje 10 perc. Komppal kb. 1 óra, tehát ebből is látszik a különbség. Sajnos autóknak nincs rajta hely, csak gyalogos forgalomra használható. Épp elkaptuk az indulását és sikerült videóra venni. Rettenetesen hangos, de egy élmény volt látni, ahogy egy ilyen járgány elstartol a kikötőből. Még sosem láttam ilyet. Egyszer jó lenne utasként kipróbálni.




Elmentünk egészen a Clarence Pier-ig Ez hasonló a másik Pier-hez, csak ez sokkal nagyobb. Tipikus tengerparti szórakoztató komplexum, minigolf pályával, vidámparkkal, büfékkel.


Minigolf pálya


A hot-dogosnál vettünk hot-dogot sült krumplival és kólával. Eredetileg nem menübe akartuk kérni, de a nő félreértette. Így 12 fontot fizettünk. Kicsit sokaroltuk is. Utána elindultunk visszafelé, mert nagyon messzire eljöttünk és már teljesen besötétedett.











A mai napra elég is volt ennyi, de nagyon élveztük, már rég volt városban való lófrálgatás, kicsit már hiányzott ez is. Amennyit eddig láttunk Portsmouth-ból, az nagyon tetszett és örültünk, hogy ezt a várost választottuk.









Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése