Oldalak

2021. november 25., csütörtök

Dél-Anglia - 1/2. - Netley - Netley Abbey


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

1. nap - 2. rész

Netley

Netley Apátság
/Netley Abbey/

Szerencsére a Netley Apátságnak van parkolója, igaz nagyon pici, csak pár autónak van hely, de rajtunk kívül csak 1 kocsi állt ott, így vígan le tudtunk parkolni. A belépés ingyenes volt.

A Netley Abbey egy késő középkori kolostor, melyet 1239-ben alapítottak szerény ciszterci szerzetesek házaként. A királyi pártfogás ellenére Netley soha nem volt gazdag, nem termelt befolyásos tudósokat vagy egyháziakat, és közel 300 éves története csendes volt. A szerzeteseket leginkább szomszédaik ismerték a nagylelkű vendégszeretetükről, amelyet a szárazföldön és a tengeren utazók felé tanúsítottak.








1536-ban, miután VIII. Henrik feloszlatta a kolostort, elfoglalta, majd egy gazdag Tudor politikusnak adományozta, aki palotává alakította át. Az apátságot a tizennyolcadik század elejéig vidéki házként használták, majd elhagyták és részben lebontották az építőanyagok miatt. Ezt követően a romok turistalátványossággá váltak és inspirációt nyújtottak a romantikus mozgalom költőinek és művészeinek. A Netley Abbey az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori ciszterci kolostor Dél-Angliában.



Ez volt a szerzetesek kézmosóhelye



A romokon több helyen is érdekes véseteket lehetett felfedezni:











Az apátsághoz több legenda is fűződik, ezek közül a leghíresebb a Walter Taylor-ról szóló. A 16. században az akkori gróf szerődést kötött egy építésszel, Walter Taylor-al, az apátság teljes lerombolására. A megállapodás megkötése után azonban Taylor azt álmodta, hogy miközben ledöntött egy bizonyos ablakot, az egyik boltívet alkotó kő rázuhant, és megölte. Álma annyira lenyűgözte, hogy megemlítette ezt egy barátjának, aki állítólag a jól ismert Dr. Isaac Watts apja volt, és tanácstalanságában kikérte a véleményét. Barátja a riasztó jelek hallatán megpróbálta rávenni, hogy álljon el szándékától. Taylor azonban végül úgy döntött, hogy nem törődik álmával, és ennek megfelelően megkezdte az épület lebontására irányuló műveleteket. Azonban nem jutott messzire, amikor a munkában segédkezve a fejére zuhant az egyik ablak boltíve és betörte a koponyáját /de nem az a bizonyos ablak, amiről álmodott - a keleti még mindig állt/. Először azt hitték, hogy a seb nem bizonyul halálosnak, de a sebész ügyetlensége súlyosbította a helyzetet és végül a férfi meghalt.















Az apátsághoz egy nagy, 72 méter hosszú templom is tartozott, amely divatos francia hatású gótikus stílusban épült. A templom kereszt alakú volt, boltíves, négyzet alakú szentéllyel és alacsony központi toronnyal, harangokkal. Végig folyosó volt, mindegyik kereszthajó keleti oldalán egy-egy kápolnával. A többi szerzetesrendtől eltérően, a ciszterciek hivatalosan kizárólag a szerzetesi közösség használatára tartották fenn templomaikat. Másoknak a főkapu közelében egy külön kápolnában kellett imádkozniuk.











A hátsó részen egy kisebb templomot figyelhettünk meg, valószínű ez volt az a hely, ahol a vendégek imádkozhattak.








A megmaradt romok valóban nagyszerű látványt nyújtanak, ráadásul a turisták körében nem túl felkapott hely, ezért ha valaki egy kis nyugalomra vágyik egy romantikus séta keretében, akkor ez a hely tökéletes lehet.








Kapcsolódó bejegyzések:




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése