Oldalak

2021. november 28., vasárnap

Dél-Anglia - 5/1. - Isle of Wight - Osborne House


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

5. nap - 1. rész

Isle of Wight

Reggel korán keltünk, nagyon meleg volt a faházban és nem tudtunk aludni, de még sokáig feküdtünk utána az ágyon. Később megmelegítettük a tegnapi paprikás krumplit és azt reggeliztünk, majd fél 10 körül elindultunk East Cowes-be megnézni az Osborne House-t.


Osborne House
/Osborne ház/

Az Osborn ház Viktoria királyné nyaralója volt. Ma az English Heritage tulajdonában van, akik hatalmas összeget, mintegy 600 ezer fontot költöttek a viktoriánus épület és kert helyreállítására, mely Viktória halála után tengerészeti iskolaként szolgált. Talán emiatt is olyan borsos a belépő ára, mely fejenként 19 font, persze English Heritage tagsággal ingyenes. Ez volt az egyik olyan látnivaló a szigeten, amit semmiképp sem akartunk kihagyni, főleg hogy az utóbbi időben a vírus miatti lezárások végett alig tudtuk használni a tagsági kártyánkat. Nem foglaltunk előre jegyet, mert a weboldalukon azt írták, hogy nem szükséges. Ha valakinek nincs tagságija, akkor mindenképp érdemes előre foglalni, mert úgy olcsóbb.

A jegypénztásnál két sor volt, a tagok balra, a tagságival nem rendelkezők jobbra álltak. Miután "megvettük" az ingyenes jegyeinket, nagyvonalakban elmondták, hogy mit merre találunk. Először is a házat néztük meg belülről.




Viktória királynő és Albert herceg egy itáliai stílusú villát szeretett volna létrehozni. Nyári üdülőházként lett tervezve, valamint egy visszavonulásra alkalmas helyként, hogy kicsit elvonulhassanak London nyüzsgő városából egy csendesebb, nyugodtabb, békésebb közegbe. Viktória királynő esküvője óta ez a hely nem állt nyitva a nyilvánosság számára, most azonban újra látogatható.

A ház eredeti négyzet alakú szárnya "Pavilon" néven volt ismert, amely a földszinten, illetve az első emeleten a fő és a királyi lakosztályokat tartalmazza. A fő apartmanok különösen emlékeztetnek Victoria dinasztikus kapcsolataira a többi európai királyi családdal.












































A rengeteg szoborral díszített billiárdterem a ház egyik legszebb szobája. Itt található az a hatalmas porcelánváza, amely az orosz cár ajándéka volt.













Az első emeleti királyi lakások otthonosabb és szerényebb dekorációkkal voltak ellátva. Ide tartozik a hercegi öltöző, a királynéi nappali, és a hálószoba. A magán, háztartási használatra szánt szobák a lehető legkényelmesebbek voltak. Viktória királyné és Albert herceg elhatározta, hogy gyermekeiket természetes és szeretetteljes környezetben nevelik. Lehetővé tették, hogy a királyi gyerekek gyakran meglátogassák szüleik hálószobáját, abban az időben, amikor az arisztokraták gyermekei gyakran a szüleiktől távol éltek a bölcsődében, és alkalmanként csatlakoztak csak hozzájuk a nyilvános helyiségekben, nem pedig a közös intim helyiségekben.

A herceg öltöző és írószobájában a herceg elvonultan tudott dolgozni, külön a királynétől. Albert herceg halála után Viktória királyné megtartotta ezt a szobát a saját fürdőszobájával együtt.



A királynő nappalijában dolgozott a királynő az állami papírokkal Albert herceggel együtt, aki a privát és személyes titkárja is volt egyben.





A királynő öltözőszobája volt az a helyiség, ahol Viktória átöltözött naponta többször is, reggel, amikor felkelt, amikor sétálni ment, amikor a miniszterrel találkozott, az esti vacsorához és az alváshoz. A gardrób szobalányoknak tudniuk kellett egy nappal előre a királynő terveit, hogy a megfelelő ruhákat tudják neki bekészíteni. A szobához egy fürdőszoba is tartozott.



A zuhanyzó

A királynő a hálószobájában halt meg 1901. január 22-én a hozzátartozóival körülvéve.






Az agancsszobát a látogatók nappalijaként használták, amíg arra vártak, hogy találkozzanak a királynővel. A agancsszoba nevet kapta, mivel a benne lévő bútorok többsége, beleértve a székeket, zsámolyokat, asztalokat és csillárokat, Albert herceg és Viktória királynő által a skóciai Balmoralban folytatott vadászat során összegyűjtött szarvasszarvból készült. 




Amikor Viktória hercegnőnek már nehézkes volt a lépcsőzés, egy kézi működtetésű liftet szereltek be, ami az első emeleti lakosztályához vitte.





A földszinten található a híres Durbar szoba, amely a hindi durbar szó angolosított változatáról kapta a nevét, amely udvart jelent. A Durbar szoba állami funkciókat töltött be. Jelenleg Viktória királynő arany- és gyémántjubileumán kapott ajándékait őrzi. Ezek közé tartoznak a gravírozott ezüst- és rézvázák, az indiai páncélok és egy indiai palota makettje.

Az Osborne House számos indiai személyeket és jeleneteket ábrázoló festmények gyűjteményét tartalmazza, amelyeket Viktória királynő kérésére festett Rudolf Swoboda. Ezek közé tartoznak a 19. században Nagy-Britanniában lakó vagy látogató indiánok ábrázolásai, valamint az Indiában festett jelenetek, amikor Swoboda oda utazott, hogy ilyen alkotásokat készítsen.
















1878. január 14-én Alexander Graham Bell bemutatta a telefon egy korai változatát a királynőnek az Osborne házban, aki ki is próbálta az eszközt és a folyamatot egészen rendkívülinek tartotta, bár a hang elég halvány volt. Ezek voltak az első nyilvános távolsági telefonhívások Nagy-Britanniában. Később kérte, hadd vásárolja meg a berendezést, de Bell felajánlotta, hogy készít egy telefonkészletet kifejezetten neki.



A ház kertje ugyanazt a fényűzést tükrözi, ami a házban is látható. Rengeteg szobor, virágok, fák és szökőkutak díszítik. Érdekesség, hogy amikor Kate Middleton összeházasodott Vilmos herceggel, a menyasszony csokrában volt néhány szál mirtusz virág, amely az Osborne-ház teraszán növő fáról származott. Ez is egy a sok szigorú királyi tradíció közül: Viktória királynő 1840-ben tartott esküvője óta, vagyis 178 éve nem házasodhat meg anélkül királyi sarj, hogy a menyasszonyi virágban ne legyen néhány szál mirtusz, amely a szerelmet szimbolizálja. 





Kilátás a tengerre













































A kertben van egy kávézó, gondoltuk előbb lemegyünk a tengerpartra, utána majd iszunk egy kávét, de amikor visszajöttünk rengetegen voltak, így inkább lemondtunk róla.






























Az Osborne ház előtt látható az Androméda szökőkút, mely most nem üzemelt, de így is nagyon jól nézett ki.













Kagyló alkóv

















Az Osborne ház kertjei alatt volt egy privát strand, ahol a királynő saját fürdőgépét tartotta. Egy híradás szerint a királynő fürdőgépe szokatlanul díszes volt, elülső verandával és függönyökkel, amelyek eltakarták, amíg a vízbe nem került. A belső terekben volt egy öltöző és egy beépített WC is.



Viktória királyné nagyon szerette az alkóvokat, ezért a tengerpartra is telepített egyet. Gyakran itt fogyasztotta el a reggelijét a gyermekeivel, de a nap későbbi részeiben is gyakran kiült ide vázlatokat készíteni vagy levelet írni.




A királynő fürdőgépe


Itt is volt kávézó és fagyizó is, gondolkodtunk rajta melyik legyen a kettő közül, végül az utóbbi mellett döntöttünk, mert mindkettőnél sor állt, és nem volt kedvünk mindkét sort kiállni. Utána leültünk vele egy faasztalhoz és ott ettük meg. Ezután elmentünk megnézni a svájci kunyhó területét, ahova egy erdei ösvény vezetett.










A „svájci kunyhó” a királyi gyermekek számára került ide. A házikót leszerelték, és Svájcból darabonként hozták Osborne-ba, ahol újra összeszerelték. Ez kertészkedésre buzdította a királyi gyerekeket. Minden gyerek kapott egy téglalap alakú parcellát, ahol gyümölcsöt, zöldséget és virágot termeszthetett. Termékeiket apjuknak adták el. Albert herceg ezt használta a közgazdaságtan alapjainak tanítására. A gyerekek a teljesen működő konyhával felszerelt Swiss Cottage-ban főzni is tanultak. Mindkét szülő egyetértett abban, hogy gyermekeiket a királyi státuszuk ellenére a mindennapi életben való részvételre ösztönözzék.


Svájci kunyhó






Az alábbi faházikó valaha a királyi gyerekek háziállatainak az otthona volt. A gazella ház elnevezést az ebben élő gazella családról kapta, az 1860-as években, amik valószínűleg Egyiptomból kerültek ide. A gazellákon kívül más háziállatok is éltek benne.

Gazella ház

A Viktória erőd és Albert laktanyát 1860-ban építette Arthur és Alfréd. A fiatal herceg gyakran játszott itt csatákat a jétékkatonáival. Beatrice kiskorában egyszer bezárta nevelőnőjét a laktanyába, aztán ugatásra késztette, mint egy kutyát, mielőtt kiengedte volna. 








Visszasétáltunk a házhoz, ekkor akartunk kávét inni, de inkább nem álltunk be a hosszú sorba.





A kijáratnál lévő ajándékbolt kávézójában végül kértünk elvitelre kávét, ott is sor volt, de viszonylag hamar sorra kerültünk. Összességében nekem nagyon tetszett az Osborne house, talán nem minden részét sikerült bejárnunk, ha jól tudom, még egy krikettpálya is van valahol egy hozzátartozó házikóval, azt nem láttuk, de már nem volt kedvünk tovább keresgélni.









Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése