Oldalak

2021. november 9., kedd

North York Moors - Helmsley - National Centre for Birds of Prey - 3. rész


2021/08/17.

Sólymászat - Madárröptetés
Nemzeti Ragadozómadár Központ, Helmsley

3. rész

A szünetben az egyik idomár épp gyakarolt egy kis sólyommal, de látszott, hogy még nagyon elején vannak a kiképzésnek, mert a madár nem igazán akarta azt csinálni, amit kellett volna. Mi megálltunk kb. 2 méterrel arrébb nézni a betanítást, de amikor a madár észrevette, hogy ott vagyunk, felénk repült, ami elég ijesztő volt. Nem akart megtámadni, az idomár is mondta, hogy az embert nem nézi potenciális prédának, de hirtelen akkor is megijedtünk.



Ezután a Hawk Walkhoz mentünk, melyről már az elején írtam, itt a madarakat kerítés nélkül lehet megszemlélni. Az elején kevés időnk volt, most kicsit jobban megnéztük őket és csináltunk róluk jónéhány képet.




A Egerészölyv főként Európa és Ázsia sík- és hegyvidékein él. Közepes termetű, tollazata a sötétbarna és a fehér között változik. Gyakran vitorlázás vagy vadászat közben figyelhető meg. Kisebb termetű emlősöket, rovarokat, gilisztákat eszik. Nyávogásszerű hangot ad ki és főképp repülés közben hallatja, amit a szajkó gyakran utánoz. Épp fürdés közben kaptuk el, aranyosan pancsolt a vízben.

Egerészölyv





A Harris-ölyv trópusi, szubtrópusi területeken él, bozótosok, félsivatagok lakója. Szárnyfesztávolsága gyakran az 1 métert is meghaladja. Általában csapatban vadászik. A világ minden táján alkalmazzák solymászat céljára ezt a madarat, mert méretéhez képest igen erős, sebessége elfogadható, és ez az egyetlen faj, amelyik falkában, csoportosan is képes vadászni.

Harris-ölyv









A Lármás rétisas stilizált formában Namíbia és Dél-Szudán címerét díszíti. Ez a faj továbbá Dél-Szudán, Zambia és Zimbabwe nemzeti madara is. Nevét jellegzetes, messzire hangzó, éles, kacagásszerű hangja alapján kapta. Főleg Afrikában fordul elő. Szárnyfesztávolsága néha a 2 métert is eléri. Főként halakat eszik, de madarakat is fogyaszt, a flamingókat is megtizedeli. A vízpartokon álló, a víz fölé hajló fa ágán órákig képes mozdulatlanul ülni. Csak néha-néha rázza meg fejét és hallatja kellemetlen hangját. Ügyes vadász, többnyire hamar sikerül zsákmányt szereznie, ezért vadászattal nem sok időt tölt.

Lármás rétisas









A többinek sajnos nem tudom a pontos fajtájukat, ezért csak képekkel szolgálhatok:












































Az egyik idomár épp a madaraknál volt, valószínűleg akkor választották ki, kik vegyenek részt a röptetésben. 4:15-kor kezdődött az utolsó bemutató.




Még volt idő a kezdésig, leültünk az egyik piknikasztalhoz a bemutatóterület nézőterén és ettünk szendvicset, majd hogy kicsit elfoglaljam magam, fotózgattam, amit találtam.






3. röptetés

1. madár

Egy kisebb méretű bagollyal kezdtek. Szép példány volt, sikerült néhány nagyon jó képet csinálnunk róla.

























2. madár

Következő madár talán egy Vándorsólyom volt. Kicsit megzavarta a környék madarait, akik csoportba verődve menekültek előle. Nagyon gyorsan repült, nehéz volt röptében lefotózni, róla sajnos kevesebb jó kép született.
















3. madár

Egy újabb bagoly került bevetésre, egy nagyobb példány.























4. madár

A végére tartogattak egy kis meglepetést. Először hoztak egy hatalmas sólymot vagy valamilyen másféle ragadozót, sajnos még mindig nem tudom őket megkülönböztetni. Nagyon sokat röpködött, többet volt a levegőben, mint a bemutatótéren. Egy fára is leszáll és onnan kémlelte a vidéket.

























Ezután következett egy madárshow. Több hasonló fajú hatalmas madár érkezett a bemutatótérre és szabadon eresztették őket. Hatalmas élmény volt ennyi nagy madarat egyszerre röpködni látni. Némelyik a nézőtérre is kijött, alacsonyan az emberek feje felett elrepülve. Az egyik felém tartott, azt hittem nekem jön, elég félelmetes volt, gyorsan le is húztam a fejem. A madarak végig rikácsoltak, olyan volt, mintha kis sárkányok röpködnének a levegőben. Nagyszerű befejezés.

















































Mára ennyi volt, most már lett volna idő szétnézni a Duncombe parkban, de már nem volt hozzá kedvünk, úgyhogy inkább hazafelé indultunk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése