Oldalak

2021. november 9., kedd

North York Moors - Helmsley - National Centre for Birds of Prey - 1. rész


2021/08.17.

Sólymászat - Madárröptetés
Nemzeti Ragadozómadár Központ, Helmsley

1. rész

Amikor a nyár elején Helmsley-ben jártunk, nem néztük meg a sólymászatot, de tervben volt, hogy majd visszajövünk. Most jött el az az idő. A weboldaluk szerint 11:30-kor van az első röptetés, ezért úgy terveztük, hogy elég ha 11-re ott vagyunk. A sólymásazt a Duncombe Park területén található, de külön bejárata van. A Duncombe Parkot is érdemes lett volna megnézni, de épp valami rendezvényt tartottak, ezért a kert nem volt nyitva, csak a birtok többi része, de így azt nem néztük meg. A kertbe 5 font lett volna a belépő, viszont a Historic House-os kártyával ingyen bemehettünk volna, úgyhogy mérges voltam, hogy pont ma nincs nyitva, a hónap végén pedig lejár a kártyánk, szóval ezt sem nézzük már meg, maximum akkor, ha kifizetjük a belépőt.

A Sólymászatba 10 font volt a jegy, ide sajnos nem volt jó a Historic House-os kártya. Ez a belépő érvényes a Duncombe Parkba is, ahova amúgy 1 fontot kellene fizetni, de ebben az árban benne van, viszont sajnos a kettő együtt nem megy, ha mind a 3 röptetést látni szeretnénk. Így mi ma csak a madarakra összpontosítottunk.


A jegyiroda belső udvara

A jegyiroda kijárata a madarak felé


A Sólymásazt elég nagy területen helyezkedik el, rengeteg madaruk van, természetesen nem csak sólymok, baglyok, keselyűk és szinte minden ragadozó madár megtalálható itt, az egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkeznek az országban. Ahogy bementünk rögtön volt néhány ketrec, de a legtöbbnek sűrű szövésű drótkerítése volt, ezért sajnos nagyon nehéz volt fotózni.




Utána következtek azok a madarak, amiket kerítés nélkül meg lehetett nézni. Ezt a sétányt a Hawk walk-nak hívják, azaz a Sólyom sétány. Ők azok, akik általában részt vesznek a röptetésben, de csak a sólymok, héják, ölyvek és a sasok, a röptetésben részt vevő baglyok máshol laknak. Ez az állomány időnként cserélődik, mivel minden madár általában csak 9 hónapig dolgozik, utána pihentetik őket, a vedlés miatt. Itt lehetőség van jó képeket készíteni a madarakról, mivel nincs kerítés és elég közel vannak. Nem volt sok időnk az első röptetés kezdetéig, úgyhogy itt most csak végigszaladtunk, de így is készült jópár kép.


Mindegyik madárnál ki volt írva a pontos fajtájuk, némelyikenél ezt le is fotóztuk, de sajnos nem mindegyiknél figyeltünk erre. Amelyiknél tudom milyen madár, azokról írok egy kis ismertetőt.


Az Óriás rétisas a világ legnagyobb termetű sasfaja. Magassága 85–105 centiméter, szárnyfesztávolsága 200–240. A tojók kissé nagyobbak, testömegük 9 kg is lehet.

Óriás rétisas


A Kerecsensólyom Európában és Ázsiában honos. Legkedveltebb tápláléka az ürge, de galambokkal is táplálkozik, főleg amikor az ürge téli álmot alszik.

Kerecsensólyom




A Feldegg-sólyom Európában, az Arab-félszigeten és Afrikában honos. Általában sivatagok és füves puszták lakója, de nyílt erdőkben is előfordul. Arcrészén két lelógó bajuszszerű sötétfolt van, erről könnyen felismerhető. Háta barna, hasi része világos, sötétebb foltokkal. A levegőben vadásznak madarakra, denevérekre és szárnyas termeszekre, de megfogják a patkányt és gyíkokat is.

Feldegg-sólyom



A Wahlberg-sas nevét Johan August Wahlberg svéd természettudósról kapta. Afrikában, a Szaharától délre honos. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi füves puszták, szavannák és cserjések, valamint szántóföldek. Vonuló faj. Emlősökkel, madarakkal, hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal táplálkozik.

Wahlberg-sas





A Vörös vércse talán az egyik leggyakoribb ragadozó. Sok helyen lehet velük találkozni, még az emberek közelsége sem zavarja őket, ezért gyakran városokban is lehet találkozni velük. Kisebb testű ragadozó, testhossza kb. 30 cm. Gyakran egyhelyben lebeg a levegőben, zsákmányt keresve. Többnyire a varjak fészkeit foglalja el.

Vörös vércse



















Minden nap 3 bemutató van, bemutatónként 4-5 madárral. Az egyik fő oka annak, hogy a Duncombe Parkot választották a Nemzeti Ragadozómadár Központ helyszínéül, az volt, hogy valóban egy csodálatos helyszínről beszélünk. A Röptetőtér a főház előtti parkra néz. Keleten és északon tölgy, gesztenye, hárs és kőris fák védik a hidegebb szelektől. A nyugati oldal azonban nyitott, így a madarak teljes mértékben kihasználhatják az uralkodó szelet. A bemutatókhoz ülőhelyek mellett piknikasztalok és fű is rendelkezésre áll, ahol napsütéses időben le lehet ülni. Ha rossz az idő, akkor sem marad el a bemutató, van egy benti tér is, ami erre a célra alkalmas.


1. röptetés

1. madár

Elfoglaltuk helyünket a bemutató terület nézőterén és hamarosan hozták is az első madarat, ami nekem egy héjának tűnt, de annyira nem értek hozzá. A fickó elengedte, az pedig elkezdett röpködni a fejünk felett, kis időkre eltűnt, majd újra előbukkant. Egyszer leszállt az egyik vadgesztenyefa ágára. Később a fickó odahívta magához és jutalomfalatot adott neki. Utana újra elrepült, de mostmár a bemutatótéren maradt, egyik farönktől a másikig röpködve.

















2. madár

Másodiknak egy baglyot hoztak, aminek én nagyon örültem, mert még sosem láttam élőben baglyot repülni. Ő nem repült el messzire, ott maradt a területen és végrehajtotta az idomítója utasításait, amiért jutalomfalatokat kapott.





























3. madár

A 3. madár szerintem egy sólyom lehetett, ő egészen kicsi volt az előző kettőhöz képest. A repülésbemutató után, az idomár egy kötélre kötött vadászzsákmányt lengetett, amire a madár lecsapott, majd megette.













4. madár

Egy picike bagoly következett, ő tényleg nagyon kicsi volt, elfért egy tenyérben, kb. mint egy galamb, de annál fürgébb. Volt egy kis dombocska a bemutatóterem közepén, amnek az alján bement, a tetején pedig előbukkant. Ezt sokszor játszotta. Nagyon eleven és fürge volt, folyton ment ide-oda vagy éppen röpködött, de nagyon cuki volt, nekem ő volt a mai nap a kedvencem. Egy kis dobozkában hozták ki, a végén ugyanabba a dobozba terelték vissza és úgy vitték el.





























5. madár

Az első röptetés utolsó madara egy sas volt, egy szép nagy példány. Amint behozták, rögtön elengedték és sokáig röpködött szép nagy köröket téve felettünk. Néha kicsit később jött vissza, mint ahogy az idomár várta volna, de mindig előbukkant.




























Kapcsolódó bejegyzések:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése