Oldalak

2021. november 29., hétfő

Dél-Anglia - 6/2. - Isle of Wight - The Needles Old Battery


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

6. nap - 2. rész

Isle of Wight

The Needles Old Battery
/A Tű régi ütege/

A The Needles parkolójából elsétáltunk az Old Battery-hez, ahova egyébként csak gyalog lehet eljutni, autóval nem lehet felmenni. Egy aszfaltozott út visz egészen a bejáratig. Út közben nagyon szép a kilátás az Alum Bay-ra, belátni az egész patszakaszt.









Az Old Battery bejárata

Két üteg /Battery/ is van, egy régi és egy új, az utóbbi zárva volt, ezért csak a régit tudtuk megnezni, ez az Old Battery. Mindkettőt a Needles fölé építettek, hogy védjék Solent nyugati végét az ellenséges hajókkal szemben. A helyet a National Trust kezeli, és bepillantást enged a látogatóknak egy viktoriánus üteg működésébe, valamint a Battery-ban tartózkodó katonák életébe a második világháború alatt. Egy sor kiállítóterem és egy alagút mellett számos látogatói létesítmény található, köztük egy teázó is.


Az Old Battery 1861 és 1863 között épült. Később süllyedési problémák merültek fel, és aggodalomra adott okot, hogy a fegyverek kilövése okozta rázkódás miatt a sziklák összeomlottak. Ezt úgy oldották meg, hogy feljebb, a sziklán, 120 méteres tengerszint feletti magasságban építettek egy új üteget, mely 1895-ben készült el. Ez jelenleg nem látogatható.


Bogárhotel


Az ütegeket a világháborúk alatt használták. Ez a létesítmény a légvédelmi fegyverek korai próbáinak helyszíne is volt. A második világháborúban légelhárító ágyúk védték a Wight-szigetet a légitámadásokkal szemben, de az ismétlődő német légitámadások szükségessé tették az erődítmények fejlesztését a helyszínen. A háború után a Honvédelmi Minisztérium hatástalanította az ütegeket. Az 1950-es években rakéták tesztelésére használták a helyszínt.



A sziklák fölött, a The Needles-re való kilátással van egy kis épület, innét kukkolták régen az ellenséget. Ide be lehet menni megnézni. A falon egy kép mutatja, hogyan használták a távcsövet.










Egy csigalépcsőn egy alagútba lehetett lemenni, ennek a végében egy keresőlámpa található, innét is jól lehet látni a Tű képződményt és a világítótornyot.

Lejárat az alagútba














Bementünk a kávézóba inni egy kávét és vettünk hozzá sajtos süteményt is, ami ízre kicsit hasonlított a sajtos pogácsához. A kávézó elég hangulatos volt belül. Ezután megnéztük még a hátra lévő a kiállításokat. Előbb a fönti, majd a lenti helyiségeket.



































Fölmentünk szétnézni az Old Battery felett lévő területre is. Itt is voltak világháborúban használt épületek, de ezek nem voltak nyitva.












Itt láttunk már mindent, úgyhogy visszamentünk a parkolóba és elindultunk a következő helyszínre.









Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése