Oldalak

2022. október 13., csütörtök

Shetland - 6/4. - Jarlshof őskori skandináv település


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

6. nap - 4. rész

Jarlshof őskori skandináv település

Megnéztük egy őskori település maradványait, a Jarlshof-ot, mely Skócia egyik legfontosabb és leginspirálóbb régészeti lelőhelye. A Sumburgh világítótoronytól csak pár percnyire, a Sumburgh Head területén található.

A látogatók a kastély kinézetű Sumburgh Hotel előtti területet használhatják parkolásra, innen érhető el a hely egy rövid sétával. A Historic Scotland gondozásában van, 7 font a belépő. Tagsági kártyával természetesen ingyenes. Mielőtt azonban odamentünk volna, lefotóztuk a hotelt, a parkoló mögött álló helikoptert és a mezőn legelésző shetlandi pónikat.

Sumburgh Hotel


















A Sumburg Head világítótorony















A kis barna póni nagyon aranyos volt, folyamatosan produkálta magát, ide-oda szaladgált. Látszott, hogy fiatal még. Odajött hozzánk a kerítéshez is és hagyta magát megsimogatni. Olyan puha volt a bundája, hogy alig bírtam betelni vele. :-) /Imádom a szuperpuha dolgokat./






A Jarlshof is bezárt mára, de beszöktünk. Volt egy kis kapu, amire rá volt írva, hogy nem bejárat, azt simán kinyitottuk és bementünk rajta. Bár, azért bizonytalanok voltunk, hogy nem lesz-e ebből baj, de előttünk két nő is bement, így bátorkodtunk mi is.

Ez a rendkívüli hely ősi települések komplexumával rendelkezik, amely több, mint 4000 éves történelemre terjed ki. Egy helyen találunk itt késő neolitikus házakat, egy bronzkori falut, egy vaskori erődöt és kormányházat, egy skandináv házsort, egy középkori tanyát és egy 16. századi úri házat. Illetve persze csak ezek maradványait.






Kovácsműhely









Így nézett ki egy őskori ház
































Skandináv házsor





Középkori farmház



Úri ház


























Van itt a közelben egy vaskori falu is, az Old Scatness Broch, de természetesen már ez is zárva volt. Itt meg sem álltunk, csak a kocsiból csináltam két képet róla:



Hazafelé elhaladtunk ismét a repülőtér mellett, aminek az az érdekessége, hogy a felszállópálya a közúton halad át, ahol az autók is közlekednek. A gépek le- és felszállásakor piros lámpa jelzi, hogy tilos az áthaladás. Szerettünk volna látni egy olyat, hogy előttünk suhan el a gép, de ilyenkor estefelé valószínűleg már nem repültek, mert már nem láttunk itt semmi mozgolódást.

Sumburgh Repülőtér





A mai nap nagyon jól telt, végre szép időnk volt és sok gyönyörű látnivalóval lettünk ismét gazdagabbak.










Kapcsolódó bejegyzések: