Oldalak

2015. szeptember 30., szerda

Lancashire - Manchester


2015/09/27

Egy délután Manchesterben


Talán London után Manchester az egyik legfontosabb város Angliában, mely a világ első ipari nagyvárosa volt. Mnchesterről már biztosan mindenki hallott, éppen ezért, aki Angliába jön, mindenkinek nagy vágya, hogy láthassa a várost. Mi is nagy reményekkel indultunk el, végre láthatjuk a híres Manchestert, de a városból hamar kiábrándultunk. Szebb és látványosabb városok vannak akár itt a közelben is, minket egyáltalán nem fogott meg.

A Manchester United stadionjánál parkoltunk le, gondoltuk, ezzel kezdjük, bár én sosem rajongtam az angol fociért. Az Old Trafford névre hallgató hatalmas stadiont a The Theatre Of Dreams, azaz Az álmok színháza-nak is szokták nevezni. Csak kívülről néztük meg, nem mentünk be, mivel késő délután volt már, valószínűleg nyitva sem volt.



A stadion előtt több szobor is látható. Az egyik, mely egy magas talapzaton áll, Matt Busby-t ábrázolja. Ő volt az az edző a Manchester Unitedban, aki a leghosszabb ideig volt tiztségben. Ugyanúgy, mint Alex Ferguson, ő is Skóciából származik.


Matt Busby szobra

A másik szobor, a Holy Trinity, azaz a Szentháromság névre hallgat. Ez 3 legendás aranylabdás játékos - George Best, Bobby Charlton, Denis Law - beceneve. Ők hárman segítették 1968-ban BEK győzelemhez a Unitedet, amely a labdarúgás történetének első brit nemzetközi kupagyőztes csapata lett.

Szentháromság

A harmadik szobor a másik híres edzőt, Sir Alex Ferguson-t ábrázolja, aki karba tett kézzel áll egy magas emelvényen.

Sir Alex Ferguson szobra

Körbementünk a stadion-on kívülről, megnéztük, amit meg lehetett. Nekem nem volt különösebben nagy élmény, de ha már itt vagyunk, akkor nézzük meg címszóval megnéztük.










Átkocsikáztunk a belváros közelébe és leparkoltunk a Bridgewater Canal mellett, ahol találtunk egy ingyenes parkolót. Megszemléltük a Castlefield Viaducts környékét, ahol több látványos híd is található a csatorna felett.






Hajó a Bridgewater canal-on











Elsétáltunk a belváros felé. A Deansgate vasútállomás bejárata előtt egy óriási bicikli hívta fel magára a figyelmet. Érdekes látvány volt ez így a járda özepén. Az ülés végében egy fura ábrázatú madár található.



Szintén a Deansgate közelében található a Fryderyk Chopin emlékmű. A híres zenészt zongorajáték közben ábrázolja, melyet a művész születésének 200. évfordulója alkalmából emeltek.

Fryderyk Chopin emlékmű




Közben megéheztünk és kerestünk egy olcsó gyorséttermet, amit az egyik bevásárlóközpontban találtunk is. Valami kebabhoz hasonlót ettünk, finom volt.



A Piccadilly-n található a Wellington emlékmű, mely Wellington hercegét ábrázolja /az emelvény tetején/ - kissé nagyobb méretben, mint az életnagyság - katonai díszekkel ékesített kabátjában, mely későbbi életére utal. Alatta, a négyzet alakú gránit talapzat négy sarkában 1-1 bronz figura található, mely a győzelmet és a békét ábrázolja, Mars és Minerva szobraival egyetemben.

Wellington emlékmű

Wellington és alul Mars és Minerva szobra

Viktória királyné szobra a Piccadilly Esplanade közepén áll. Egy hatalmas trónon ül, jobb kezében jogart, bal kezében gömböt tart. A trón tetején Szent György bronz alakja látható, amint egy sárkánnyal harcol.

Viktória királyné szobra

Viktoria királyné

Kezdett sötétedni, úgyhogy elindultunk vissza az autónkhoz, mely a Bridgewater csatornánál állt.




Ennyi fért a mai délutánba. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy közel sem láttunk mindent a városból, de amit láttunk az egyáltalán nem volt nagy szám. Időtöltésnek viszont jó volt.












2015. szeptember 15., kedd

North Yorkshire - York


2015/09/12

Délutáni séta York városában


York csak 45 percre található Leedstől, ezért egy szép napos délután úgy döntöttünk, hogy leruccanunk oda szétnézni. Sokan mondták, hogy a környék legszebb városa, ami rengeteg látnivalót tartogat. Tele van változatossággal, történelmi látnivalókkal, hangulatos utcákkal, ahol a történelmi emlékek és a modern látnivalók kézenfogva járnak. Ez valóban így is van, amiről a saját szemünkkel is meggyőződhettünk.

Kerestünk egy parkolót a belváros környékén, ami fizetős volt, már nem emlékszem mennyibe került. Innét indultunk el egy sétára.

A parkoló

A parkoló környékén



A Micklegate az egyik leghíresebb és legszebb utca Yorkban, melynek jelentése "Nagy utca", mely az Ó-skandináv gata szóból származik. Az Ouse folyó nyugati oldalán helyezkedik el, itt van a város déli bejárata a Micklegate Bar nevű látványos városkapun keresztül, melyen sok uralkodó lépett be annak idején. Évszázadokon keresztül az árulók és lázadók levágott fejeit a kapu fölé függesztették ki. A sok áldozat között York hercege is szerepelt 1460-ban. Az utolsó levágott fejeket 1754-ben távolították el.

A Micklegate Bar

Micklegate Bar

York Baptista temploma




A Goodramgate utcában egy rejtett kincsre bukkantunk, a Holy Trinity Church /Szentháromság templom/  nem csak kívülről látványos, érdemes belülről is megtekinteni, bár mi ezt most kihagytuk.

Holy Trinity Church

Az Ouse folyó partján kellemes sétálóutca található, csodálatos látképpel.

Az Ouse folyó










York vára


Az egyik forgalmas belvárosi utcában utcai zenészek szórakoztatták a járókelőket, az egyik fickó castanettán a másik pedig harmónikán játszott. Nagyon spanyolos hangulat lett hirtelen, egy pillanatra Spanyolországban éreztem magam.



Benéztünk a Dean's Parkba, mely nyáron gyönyörű zöld színben tündököl, melyet a különböző virágok tesznek színessé. Itt található egy régi középkori palotakápolna romjai is, mely még ma is lenyűgöző látványt nyújt.

Dean's Park

A középkori romok







Yorkot városfal veszi körül, mely a legteljesebb példány egész Anglia területén. Érdekessége, hogy római kori szakaszok is találhatók benne. Severus császár idején épült, a 3. században. A falakat 3 nagy városkapu tagolja, melyek régen az illetéktelenektől védték meg a várost, azon áthaladni csak díj ellenében lehetett. Hatalmas élmény a falon sétálgatni, ezt senki ne hagyja ki, ha erre jár.

A városkapu /jobbra/

A városkapun sétálgatva




Már kezdett sötétedni, úgyhogy lassan visszasétáltunk a parkolóba és elindultunk hazafelé. Nagyon kellemes délutánt töltöttünk el Yorkban.