Oldalak

2021. november 28., vasárnap

Dél-Anglia - 5/2. - Isle of Wight - Cowes városnézés


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

5. nap - 2. rész

Isle of Wight

Cowes

East Cowesből átmentünk Cowesbe egy kis városnézésre. Igazából olvastam, hogy van itt valahol a tengerparton egy sellőlány szobor, azt szerettük volna megkeresni. A tengerpart mellett találtunk egy útszéli parkolót, persze fizetős volt, itt a szigeten szinte minden városi parkoló fizetős. Mindenhol 1,70 font 1 ór, szóval nem annyira olcsó.

Cowes a Medina folyó torkolatának nyugati partján található, szemben a keleti parton lévő kisebb várossal, East Cowes-szal. Charles Godfrey Leland 19. századi versei költőien írják le a 2 várost: "A két nagy tehén, mely hangos dörgő hangon üvölt, Ez a keleti, az a nyugati part". /A Cowes szó tehenet jelent./ A város építészetének nagy részét még mindig erősen befolyásolja az a díszes épületstílus, melyet Albert herceg népszerűsített.



A sellőszobornak valahol itt kellett lennie a parton, elindultunk arrafelé, amerre a térkép jelölte, de az valahova a tengerbe mutatta. Végigmentünk a part melletti sétálóúton, egészen az Egypt Esplanada-ig, de nem találtuk meg a szobrot.






















A sétány legszebb látnivalója az öntöttvasból készült ivókút, melyet 1864-ben George Robert Stephenson  adományozott a walesi herceg és Alexandria dán hercegnő esküvőjének emlékére. Sajnos már kicsit elkezdett rozsdásodni, de még mindig jól mutat.















Az Egyiptomi Sétány /Egypt Esplanade/ a 16. század óta „Egyiptom” néven ismert, valószínűleg egy cigánylakta településről kapta a nevét. Akkoriban sok cigány élt a környéken, akiket egyiptomiaknak hívtak.


Az Egypt Esplanade kezdete



Itt található egy érdekes világítótorony, az Egypt Point Lighthouse, mely a Wight sziget legészakibb pontján található. A több mint 120 éves torony 1989-ig üzemelt.

Egypt Point Lighthouse


Az Esplanadán sétálgatva egy érdekes épületet figyelhettünk meg, ez az Egypt House /Egyiptomi Ház/ Az 1880-as évek körül épült vörös téglából. Sajnos a kerítés és a növények eléggé takarják, de mindenképp érdemes egy pillantást vetni rá.

Egypt House













A Cowes táblánál visszafordultunk, de még visszafelé is csináltam néhány képet. Lencsevégre akartam kapni egy fekete vizimadarat, de csak néha tűnt fel a vízből, láttam már ilyen madarat máshol is, de nem tudom mi a neve.



Mi is ilyen komppal jöttünk




A kikötőnél, ahol a sellőszobornak lennie kellett volna mégegyszer tüzetesebben szétnéztünk, de most sem találtuk. Volt egy híd, azon átmentünk és a Trinity Landing feliratú mólóhoz jutottunk. Itt állomásozott a HMS Medusa, ami egy még ma is működőképes hadihajó.





A HMS Medusa







A másik irányba is elmentünk szétnézni, még mindig a szobrot keresve. Megnéztem neten is merre található, de csak annyit írtak, hogy a Royal Yacht Squadron területén. Ezt meg is találtuk, de a szobrot nem láttuk sehol, a területére bemenni viszont nem lehetett, mert le volt zárva a bejárat.


Megnéztük Cowes résgi városrészét is, ami tulajdonképpen a városközpont, de nem volt túl nagy szám.













Kerestünk egy nyilvános WC-t, amit az egyik mellékutcában találtunk is, a mellette lévő falra Cowes városrészlete volt felfestve egy elég nagy területen, "Welcome to Cowes" felirattal. Ez elég jól nézett ki. A WC viszont kiábrándító volt, rendkívül mocskos és igénytelen.




Keresni akartunk valami gyorséttermet, mert már nagyon megéheztünk, de nem találtunk semmi kedvünkre valót, úgyhogy átmentünk Ryde-ba a Mekibe. Ott jól laktunk majd bementünk a mellette lévő Tescoba bevásárolni.









Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése