Oldalak

2021. november 26., péntek

Dél-Anglia - 2/2. - Portsmouth - Historic Dockyard - HMS Victory


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

2. nap - 2. rész

Portsmouth Historic Dockyard
/Történelmi Dokk/

A HMS Warrior után szétnéztünk egy kicsit a Dockyard udvarán. Itt található Scott kapitány szobra, mely a kapitány és legénysége erőfeszítéseinek állít emléket. A szobor alján a következő felirat olvasható: „A Déli-sarkról való visszatérése során 8 hónappal később talált naplójában az írta, hogy nyúzottak, gyengék vagyunk, de ami engem illet, nem bánom ezt az utat, mely megmutatta, hogy az angolok képesek szembenézni a nehézségekkel."



Kicsivel arrébb egy kisebb kert található, a Porter's Garden. Itt áll IV. Vilmos, avagy a narancssárga Vilmos arany színű szobra.




Az Action Station /akcióállomás/ épülete, mely most zárva volt

A HMS Victory-val folytattuk a nézelődést. Amíg odasétáltunk a hajóhoz, több szoborba is belebotlottunk.

A HMS Benbow orrszobra


A tüzér bronz szobra és az ágyú a Portsmouth-i tüzéreknek állít emléket.





HMS M33


HMS Victory

A HMS Victory a trafalgari csatában Horatio Nelson admirális zászlóshajójaként játszott szerepe miatt minden idők egyik leghíresebb hadihajója. A 104 ágyús csathajót 1765-ben bocsátották vízre.  Leghíresebb csatájában 1805. október 21-én Horatio Nelson admirális irányítása alatt Trafalgárnál az angol flotta legyőzte Napóleon vízi erőit. A csatában, amely fontos szerepet játszott Napóleon későbbi legyőzésében, Horatio Nelson halálos lövést kapott. A csata végére a Victory is súlyos sérüléseket szenvedve mozgásképtelenné vált és a HMS Neptune vontatta Gibraltárba, hogy megjavíthassák.

Az angol hajók előtt a HMS név egyébként egy megkülönböztető jelzés, mellyel a hadihajókal illették. Jelentése His/Her Majesty's Ship, azaz őfelsége hadihajója.




Itt is először a fedélzetet jártuk végig, majd a belső részeket.




Ez a hajó sakkal nagyobb és tágasabb volt, mint a Warrior. Akkor még nem tudtam róluk túl sokat és azt hittem, hogy ez volt az újabb építésű. De tévedtem. Viszont nekem ez sokkal jobban tetszett.

Bejárat a hajó belsejébe


Rögtön az elején tágas és gyéren berendezett helyiségeket láttunk, szerintem itt tarthatták a megbeszéléseket.







Felmentünk a lépcsőn és fent megfigyelhettük az ágyúsok őrhelyeit. Minden ágyú mellett volt két függőágy, meg is jegyeztem, hogy milyen jó lehetett így őrködni, ágyból lehetett kémlelni a környéket.






A hajó két oldalán futó folyosó is sokkal tágasabb volt itt, mint a Warrior-ban. Rögtön az elején egy ketrec volt, két tyúkkal /persze nem voltak igaziak/, a ketrec alatt fiókok, ebben tartották a tojásokat.


Kovácsműhely:





Következő terem egy puccosan berendezett, hatalmas helyiség volt, valószínáleg a kapitány és a magasabb tisztek lakosztályai voltak.






WC













A konyha:











A legénység alvóhelye:
















Orvosi szoba:

















Nagyjából sikerült végigjárnunk az egészet, legalábbis reméltük. Visszamentünk a fedélzetre és megláttuk azt a szobrot, amit gyakran kidob a Google, amikor rákeresünk a Portsmouth-i Dockyardra, azt a híres jelenetet, amikor az egyik katona megcsókol egy ismeretlen hölgyet. Ezt a szobrot nagyon szerettem volna látni, de sajnos csalódnunk kellett, mert épp folyamatban volt az eltávolítása. Csak ennyit láttunk belőle:


Kilátás a hajó fedélzetéről

Le lehet menni a hajó aljára is és kívülről körbesétálni. Olvastam egy cikkben, hogy ez egy nemrégi újítás és hogy mekkora élmény. Mi lementünk, de különösebben semmi érdekeset nem találtunk ebben.












Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése