Oldalak

2021. november 26., péntek

Dél-Anglia - 2/3. - Portsmouth - Historic Dockyard - Mary Rose


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

2. nap - 3. rész

Portsmouth Historic Dockyard
/Történelmi Dokk/

Mary Rose

A Mary Rose Múzeummal folytattuk tovább, mely a Victory mellett található, egy szürke ellipszis alakú épületben. Itt csoportokban engedtek be minket, de nem volt vezetett túra, csak az elején van egy videó és mindig akkor engedik az újabb csoportot, amikor a videónak vége van. Ezért várnunk kellett egy kicsit.

A Mary Rose Múzeum épülete

A kis filmen röviden elmesélték a Mary Rose történetét. Oldalra kivetítették a hajó oldalát belülről és imitálták a süllyedésének a folyamatát, alattunk a talaj mozdulatlan volt, csak a kivetített képekkel érzékeltették, de valóban olyan volt, mintha egy süllyedő hajó belsejében lennénk.




A Mary Rose egy karakk típusú hadihajó volt VIII. Henrik angol király flottájában a 16. században, mely 1545-ben süllyedt el egy csata során a Wight-sziget közelében. A 19. század elején halászok fedezték fel a roncsot, felhoztak róla néhány dolgot majd feledésbe merült. Végül 1982-ben emelték ki a megmaradt roncsokat a tengerből, ami ebben a múzeumban tekinthető meg. A fedélzetén talált fegyverek, hajózási eszközök és egyéb tárgyak betekintést nyújtanak a korabeli élet számos területére.

A kisvideó után egy kiállítást nézhettünk meg a hajón talált tárgyakról és egyebekről.





A roncsok innét már láthatóak voltak az ablakon keresztül.










Így nézhetett ki a legénység egyik tagja

A Mary Rose VIII. Henrik kedvenc hadihajója, az angol flotta ékköve volt és 33 évi szolgálat után süllyedt el, miután a francia flottával csatázott. A süllyedésének okai máig tisztázatlanok. A Solentnél zajló csatában a Mary Rose váratlanul a jobb oldalára dőlt a feltámadó szélben, a lőréseken keresztül beömlött a víz és a hajó gyorsan merülni kezdett. Az elszabaduló tárgyak sok embert öltek meg, a menekülést pedig akadályozták a szűk lépcsők és a fedélzeten kifeszített háló is. A 400 fős legénységből mindössze alig 30-an élték túl. Az újabb felvetések szerint a hajó süllyedése nem egy szerencsétlen véletlen műve volt, hanem egy francia gálya ágyútalálata okozta. Ám ezt biztosan még mindig nem tudják.





A múzeum legfelső szintjén egy kilátóból ablak nélkül is megszemlélhettük a roncsokat. A hajón kivetítőket helyeztek el és 1-1 helyiségében jeleneteket mutattak be, illusztrálva milyen lehetett az élet és a csatározás a hajón. Sajnos a képeken nem igazán látszanak a kivetítők.


A roncsok kivilágítva


Nagyon megéheztünk és mivel a múzeum bejáratánál volt egy büfé, még mielőtt tovább indultunk volna, gondoltuk megebédelünk. 1 szendvics, 1 cézár csirkés wrap, 2 muffin és két kávé kb. 17 fontba került, szóval nem volt olcsó. Ráadásul nekem nem is nagyon ízlett, én ettem a csirkés wrapot.








Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése