Oldalak

2021. november 29., hétfő

Dél-Anglia - 6/5. - Isle of Wight - Brighstone


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

6. nap - 5. rész

Isle of Wight

Séta Brighstone-ban

Visszamentünk a kempingbe és mára már csak egy laza sétát terveztünk a faluban. Mikor bejelentkeztünk a kempingbe, mondták, hogy hétvégéken szokott jönni büfés kocsi, ma péntek volt és valóban ott volt. Megnéztük milyen kajája van, mert nagyon éhesek voltunk. Párom hamburgert kért, az jó volt, én valami chilis, húsos cuccot, de az nagy csalódás volt, nem gondoltam, hogy marhahús lesz benne és a köret is csak nacho chips volt hozzá, szóval nem ízlett, még jó, hogy mellé kértem sült krumplit is és így nem maradtam éhen. Egy kis pihenő után elindultunk  faluba, kezdett lassan lemenni a nap, de még világos volt. A kemping előtt futott a főút, a Military Road, ami egy elég híres út a szigeten. Ezen átmentünk és szemben megláttunk egy ösvényt és egy kis nyilacskát, amire Village Centre felirat volt írva. Tehát a faluközponthoz vezetett. Az nekünk pont jó, úgyis ott vannak a látnivalók, elindultunk ezen az ösvényen. Rögtön az elején egy farmház mellett haladtunk el, aminek az udvarán érdekes háziállatok legelésztek, alpakák és furcsa juhszerűségek. Megálltunk fotózgatni őket, amikor a juhok megláttak minket, odaszaladtak hozzánk a kerítéshez, nagyon cukik voltak. Lehet, hogy valami kaját vártak volna, de nem volt nálunk semmi.


















Otthagytuk az állatokat és továbbmentünk az ösvényen. Amikor kiértünk az útra még nem voltunk egészen a faluközpontban, de követtük a kiírásokat. Nem egy nagy falu egyébként, de van néhány szép nádtetős házikó, amik nekem nagyon tetszenek, ezért ha olyan helyen járunk, mindig vadászom őket.




A 12. században épült Szent Mária templom /St Mary Church/ a település plébániatemploma. Normann eredete ellenére a ma látható viktoriánus megjelenése az 1860-as években történt tűzvész utáni újjáépítés eredménye.

Szent Mária templom



A templomkert bejárata



Ahogy tovább sétáltunk egyre több nádtetős házat találtunk.









A térkép jelzett egy Dragon tree, azaz Sárkány-fa nevű fát, ezt még mindenképp meg akartuk keresni. Egy park szerű helyre navigált minket a térkép, annak a területén van valahol ez a különleges fa, aminek a népszerűsége egyre nőtt miután a nemzet kedvenc fájáért rendezett országos versenyen a 3. helyezést érte el.

A park bejárata



Hamarosan meg is találtuk ezt a híres fát, melynek egyik hatalmas ága hidat képez az alatta lévő Buddle-patak felett, aminek vize a közeli Brighstone-malmot táplálta egészen az 1960-as évekig, amíg be nem zárták. Úgy tartják, hogy a tölgy kidőlt egy vihar után és akkor nyerte el egyedi formáját, amikor a meglévő ágaira támaszkodva sikerült újra gyökeret eresztenie.

A helyi legenda azonban azt tartja /a nevét is erről kapta/, hogy a fa egykor egy sárkány volt és terrorizálta a helyieket. Egy lovag, aki nemrég tért vissza a keresztes hadjáratokból, megküzdött vele. Amikor végzetes csapást mért rá, a sárkány fává változott, gyökereket eresztett, és azzá a fává vált, mely most a helyi táj szerves részét képezi.



Kezdett sötétedni és már amúgyis mindent megnéztünk itt, amit akartunk, ezért elindultunk vissza a kempingbe.


Valószínűleg itt állhatott régen a malom




Visszafelé kicsit hosszabb volt az út és a Google térképet is használnunk kellett, hogy visszataláljunk, de nem volt különösebb probléma. A kempingbe egy rakat gyerek érkezett tanárral, nagyon zajosak voltak. A mögöttünk lévő területen húzták fel a sátrakat, a WC helyiség mögött. Féltem, hogy majd nem tudunk tőlük aludni, mert túl zajosak lesznek, de szerencsére a faházba nem hallatszott be, reggel pedig már el is mentek elég korán.










Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése