Oldalak

2021. november 27., szombat

Dél-Anglia - 3/2. - Portsmouth - Historic Dockyard - HMS M33


2021/09/19 - 2021/09/28.

Dél-Anglia

3. nap - 2. rész

Portsmouth Historic Dockyard
/Történelmi Dokk/

HMS M.33

Végül már csak az M.33-as hajó volt hátra, én erre nagyon kíváncsi voltam, de kissé csalódást keltett. Egy száraz dokkban található, ez volt a Királyi Haditengerészet 1915-ben épített M29-es osztályú folyami hadihajója. Az első világháború alatt a Földközi-tengeren, 1919-ben pedig Oroszországban a szövetséges intervenció idején teljesített aktív szolgálatot. Ezt követően aknavető gyakorlóhajóként használták. Egyike a három túlélő angol hadihajónak az első világháborúban, és az egyetlen túlélő a gallipoli hadjáratból.


Az M33-at part menti bombázásra tervezték, egy pár 152 mm-es löveggel felfegyverkezve. Preston-Thomas hadnagy parancsnoksága alatt első aktív művelete a brit suvlai partraszállás támogatása volt az 1915. augusztusi gallipoli csata során. A Földközi-tengeren is szolgált és részt vett a görög flotta elfoglalásában a Szalamisz-öbölnél 1916. szeptember 1-jén. Később Oroszországban szolgált. A sekély vizen való merülőképessége lehetővé tette számára, hogy feljusson a Dvina folyón. Valamikor a folyó szintje olyan alacsony volt, hogy a hajó fegyvereit el kellett távolítani róla és szekéren szállítani.



A hajó belső nagy termében volt egy kivetítő, amin egy kisfilmet adtak, ebbe csak belenéztünk, ahol épp járt, nem néztünk végig az elejétől.



















A fedélzetről különböző helyiségek nyíltak, ezek már egy fokkal érdekesebbek voltak, mint a hajó alsó szintje.

























A Hajógyárral ezzel végeztünk is, majd Gosportban lesz még két látnivaló, ahova 1 éven belül majd vissza kell mennünk. A mai nap további programja városnézés Portsmouth régi negyedében.








Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése