Oldalak

2021. november 9., kedd

North York Moors - Helmsley - National Centre for Birds of Prey - 2. rész


2021/08/17.

Sólymászat - Madárröptetés
Nemzeti Ragadozómadár Központ, Helmsley

2. rész

A következő röptetés 2 órakor kezdődik, addig volt kb. másfél óránk. Először elmentünk megnézni a ketrecben lévő madarakat. Több mint 40 madárház található ebben a sólymászatban, melyeknek kialakítása különleges. Minden ház teljesen fedett, ez azért fontos, mert sok madaruk melegebb éghajlatról származik, és mindegyikük értékeli a száraz helyet. Minden madárházban 3 tömör fal található, ez biztonságérzetet ad nekik, akik így biztonságban érzik magukat, boldogabbak, és a boldogabb madarak nagyobb valószínűséggel szaporodnak.

Sajnos fotózni nagyon nehéz volt, mert a rácsok nagy része sűrű szövésű, de azért készült néhány kép, ha nem is mindegyikről.



Az egyik sólyom nagyon hangos volt, az ülőkéjén állva rikácsolt kifelé a ketrecből. Én kicsit sajnáltam, lehet, hogy nem érezte annyira jól magát fogságban. Róla sok képet csináltunk.















A kis méretű sólymok szintén óriási hanggal voltak, majdnem megsüketültünk tőlük. Beültek a ketrec elejébe és onnét sipákoltak.



















Keselyűt még nem nagyon láttam ilyen közelről, elég csúnya fejük van, nekem mégis tetszenek. Jó lenne egyet a természetes élőhelyén egyszer lefotózni.










Egy másik csúnya fejű madárkánál valószínűleg ketrecet takarítottak, nagyon aranyos volt, elkezdett a szitából csipegetni valamit. Látszott, hogy ismerik már az emberkét, mert nagyon barátságos volt vele.












Megtaláltuk a kávézót is és még úgyis volt időnk, ezért ittunk egy kávét. Érdekes volt, mert nem csészébe adták, hanem a csészéket üresen és egy teljes lefőzött kávét kaptunk, abban, amiben lefőzik, utána pedig magunknak adagoltuk. Ilyet máshol még nem tapasztaltunk. Kaptunk hozzá tejet is. Kint ültünk le az egyik asztalhoz és kicsit elkezdett esni az eső, de látszott, hogy nem lesz tartós, így is lett, hamarosan elállt. Miután megittuk a kávét, lassan indultunk vissza a bemutatótérre, de még volt idő fotózgatni kicsit.





A Duncombe Ház







2. röptetés

1. madár

Elsőnek egy bagolyt hoztak, aranyos volt, ahogy a szél kicsit borzolta a tollazatát. Rögtön leszállt a nézőtérnél lévő farönkre, majd berepült a bemutatótérre az idomárjához. Egyik farönkről a másikra repült, neki jobbára ez volt a feladata, de volt amikor a nézőtérre is kijött kicsit. Természetesen a jutalomfalat neki is járt.











































2. madár

Egy kisebb méretű sólyomszerű madár következett. A feladata hasonló volt, mint a többieké. Őt nehezebb volt elkapni repülés közben, de azért lett róla is néhány jó kép.






















3. madár

Ismét egy sólyom-féleséget hoztak, aki nem maradt sokáig egy helyben és többet volt a levegőben, mint a földön. Néha tartanak tőle az idomárok, hogy ha elrepülnek egyszercsak nem jönnek vissza, de ma ilyen nem történt, viszot volt, amelyik percekig röpködött a látóhatáron kívül.


























4. madár

A változatosság kedvéért egy kisebb meretű bagoly következett. Nagyon szép volt és ő is sokat röpködött.
































5. madár

A 2. felvonás utolsó madara egy hatalmas és gyönyörű sas volt, sötét színű testtel és fehér fejjel. Ő kicsit megijesztette a bemutatóhely felett legelésző birkákat, gyakran repült ki hozzájuk, de nem bántotta őket. A szárnyának a fesztávolsága majdnem ember nagyságnyi volt.









































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése