Oldalak

2022. október 13., csütörtök

Shetland - 6/2. - Virkie Red Pool


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

6. nap - 2. rész

Virkie Red Pool
/Virkie vörös medencéje/

Virkie felé folytattuk utunkat, ahol egy rejtett szépség található, egy apró, vörös vizű medence. A Ness Boating Club-nál parkoltunk. Ezt a térkép nem jelöli. A St Ninians Isle felől érkezve, Virkie-t elhagyva le kell kanyarodni balra az A970-es útról, majd a part menti úton haladva megérkezünk a Csónakázó klub parkolójába. Igazából semmi nem jelöli, hogy itt egy parkoló lenne, de tiltó tábla sincs, hogy csak a klubtagoknak szabad, hely pedig van bőven. Egy kávézó is van itt, örültünk is mikor megláttuk, nagyon jól esett volna egy kávé, de sajnos nem volt nyitva.

A kikötő a Pool of Virkie, azaz a Virkie tó mellett helyezkedik el. Ez a tó a 15-16. században sokkal mélyebb volt, mint ma és Shetland déli részének fő Hanza kereskedelmi központjává vált. A kereskedelemnek köszönhetően vált Dutch Pool néven ismertté. A medence partja körül kovakövek találhatók és mivel Shetland-on a természetben ez nem fordul elő, feltételezhető, hogy ezek hajókból kidobott ballasztkövek.

A 16. század végén a medence feliszaposodott, és olyanná vált, mint ma is látható, egyetlen horgonyzóhellyel a keleti végén, vagy az 1980-as években kialakított Virkie kikötőben.

A Csónakázó Klub kikötője

A kávézó

A parkolóból elindultunk a part felé, ahol egy "public footpath" feliratú tábla jelzi, hogy merre halad a gyalogút. Nincs kiépített ösvény, de ha végig a part mellett haladunk, el sem lehet téveszteni.








Végigsétáltunk a köves parton, ahol kissé nehéz volt lépkedni a nagy köveken, talán kicsit könnyebb, ha a legtetején megy az ember. Állítólag néhány sziklában halkövületeket lehet találni, hát mi nem láttunk egyet se. (Akármilyen fosszilia lelőhelyre megyünk, mi soha nem találunk semmit.) A part végében egy kifüggesztett halászháló állta az utunkat, itt igencsak elgondolkodtunk merre menjünk tovább. Balra megláttunk egy kőkerítést, amin olyan lépcsők voltak, mint a gyalogutakon az átjárók, és azt hittük, arra kell továbbmenni, így átmentünk ezen a kerítésen. Már az elején gyanús volt, mintha egy magánterületen lennénk. Amikor egy házhoz értünk, már biztosan tudtuk, hogy bejöttünk egy magánterületre. Gyorsan visszamentünk a partra. Végül átmásztunk a halászhálón és jól tettük, mert az út arra vezetett tovább.




Itt van a szomszédban Shetland repülőtere, a Sumburgh Airport, ahova pár percenként jött egy gép vagy épp ment. Érdekes volt ilyen közelről látni, hogy szállnak fel és le.



















A füves részen sok, nagy gombát is láttunk.













A Tangpool pontnál egy tábla figyelmezteti a látogatókat, hogy a terület védett fészkelőhely, és májustól júliusig nem szabad közel menni hozzájuk, hogy ne zavarjuk őket, ezért ilyenkor fel kell menni a dombtetőre a kőfal mellett és arról kell megközelíteni a partot. Ha túl közel megyünk a fészkelőhelyekhez a sarki csérek zuhanórepüléssel fognak bombázni.





Egy fóka a vízben






































Kb. fél óra alatt lehet elérni a vörös medencét. Nos, ami a medencét illeti, vörös színben sajnos csak kb. egy hónapig látható minden évben. A legjobb júliusban meglátogatni. Hogy miért csak ilyen rövid ideig piros, arról biztosat nem tudok, két variációt olvastam. Az egyik, hogy júliusban virágzik az alga, ami vörösre színezi a vizet, a másik pedig, hogy a rothadó hínár miatt vörös és csak azért pár hétig, mert amint jön egy nagyobb vihar, kimossa azt, és ahhoz, hogy újra ilyen színű legyen elég sok időnek kell eltelnie nagyobb hullámok nélkül és általában nyáron, július környékén a legnyugisabb a tenger. Fogalmam sincs a kettő közül melyik a helyes magyarázat, mindenesetre, ha lemászunk a tóhoz, erős kénes szagot lehet érezni. Ezt sem tudom megerősíteni, mert mi nem másztunk le.

Ezek után mondanom sem kell, hogy ilyenkor augusztus végén egy kicsit ugyan pirosas színe volt, de koránt sem az az élénk vörös, mint teljes pompájában. Ettől függetlenül megérte eljönni ide, mert a fölötte lévő két természetes boltívvel így is nagyon látványos volt.


Virkie Red Pool









































Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése