Oldalak

2022. november 23., szerda

Shetland - 9/2.- Lerwick


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

9. nap - 2. rész

Lerwick

Lerwick a legnagyobb város Shetlandon, ez a sziget fővárosa és fő kikötője. A sziget lakosságának kb. a fele a város 10 mérföldes körzetében él. Bármilyen hihetetlen, de magyarok is laknak itt, a Tescoban találkoztunk egy hölggyel, aki magyar volt és itt él a családjával.

A város neve régi illegális státuszából fakad, ugyanis a 17. században nem hivatalos piacteret alakítottak itt ki holland hajósok. A Leir Wick, azaz "sáros öböl" név innét fakad. Ezeket az illegális tevékenységeket később felszámolták.

Van egy ingyenes parkoló a Shetland Islands Council épületével szemben, ami közel is van a belvároshoz.


Viking Bus Station - Autóbuszállomás




Megnéztük a Fort Charlotte erődöt, de sajnos sehova sem lehet bemenni, minden épülete csak kívülről tekinthető meg. Nagy-Britannia három háborút vívott a hollandok ellen az 1600-as évek második felében. Az első során építették itt egy erődítményt először, de erről keveset tudni és nyoma se maradt. Több ismeretes az ötszögletű erődítményről, amelyet a második holland háború idején építettek. A háború végén, a falak még mindig nem készültek el, az ágyú állítólag túl kevés és kicsi volt, és nem volt biztos vízellátás sem. Ezért az erődöt elhagyták, és a kormány úgy döntött, hogy a harmadik holland háborúban nem helyez ki helyőrséget Lerwickbe. Így amikor a hollandok 1673-ban partra szálltak a városban, nem volt ellenkezés, és tartózkodásukat a laktanya felgyújtásával jelölték meg. A 18. században, az amerikai függetlenségi háború során, új ötszögletű erőd épült, amelyet III. György feleségéről Charlotte-nak neveztek el. Ami ma látható az nagyrészt ebből maradt fenn. Az erőd északkeleti bástyájában még mindig áll a lőportár, amelyet úgy terveztek, hogy mindenféle tűznek ellenálljon, valamint nedvesség és az ellenséges akciók ellen is védelmet nyújtson. Valójában azonban a Fort Charlotte sosem látott háborút, ezért inkább más szerepeket töltött be, pl. városi börtön és bíróság, később vámházként és parti őrségként is működött.

A Fort Charlotte bejárata























Az egyik kapun kimentünk az erődből a belváros felé. A vízparton található homokkő épületek többsége a 18. századból származik, bár néhány még régebbi. A keskeny főutca még mindig a régi partvonalat követi, de az egykor a tengerben álló üzletek és raktárak elé modern kikötői épületeket állítottak.




Vasárnap délután volt és olyan kihalt a belváros, mint a zombi filmekben, amikor a még életben levő emberek elbújtak a zombik elől és egy lélek sem jár az utakon. Amikor szembe jött velünk az első ember, viccesen azt találgattuk vajon ő élő vagy zombi? :-D











































Shetlandon nem nagyon láttunk ajándékboltokat, gondoltuk, hogy majd itt, de semmi sem volt nyitva. Egyedül a turistainformációs központba tudtunk bemenni, ahol voltak ugyan némi ajándéktárgyak, de egyik sem tetszett igazán.








Maga a város nem nagyon nyűgözött le minket, kicsit többre számítottunk. A parton vannak látványosabb épületek, de az sem nagy durranás.






































Szerettünk volna inni egy kávét, de a belvárosban egyetlen kávézó sem volt nyitva, míg végül a buszállomás mellett találtunk egyet. Gyanítom az egyetlen kávézó a városban, ami vasárnap nyitva tart.





A séta során láttunk egy térképet, amin be volt jelölve pár látnivaló Shetlandon, ott néztük ki a Laxo-t, amiről eddig nem is hallottam. Az volt írva hozzá, hogy egy kisebb folyó látványos szurdokvölggyel. Ezután oda mentünk.








Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése