Oldalak

2022. szeptember 16., péntek

Shetland - 2/2. - Shetland Crofthouse Museum


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

2. nap - 2. rész

Múzeumház
/Crofthouse Museum/

Dunrossness 19. századi nádfedeles házikójával folytattuk tovább az ismerkedést a szigettel. A ház múzeumként működik, amit abban a formájában mutatják be, ahogy az 1870-es években néztek ki a helyi parasztházak.

Utcakép Dunrossness-ben a Crofthouse közelében







A múzeum udvarában találtunk WC-t, aminek nagyon megörültünk és először egyenesen oda mentünk. Az ajtón kifelé jövet szerencsésen beütöttem fejem, mivel a WC is hasonló építészeti sajátosságokkal rendelkezett, mint maga a ház. (Ezek egyike az alacsony ajtó.)



A házakban egy hölgy fogadta a látogatókat, épp mikor mi bementünk, akkor jöttek ki, akik bent voltak. Kifizettük a belépődíjat, ami 3,50 font volt fejenként. Lehet előre is foglalni a weboldalukon, ha valaki biztosra akar menni. Ahogy beléptünk a konyhába rögtön megcsapta az orrunkat a kandallóban égő tűz füstös szaga, mintha csak visszamentünk volna az időben.



A hölgy elmesélte nekünk, hogy milyen volt annak idején egy ilyen parasztházban élni, és mit kellett tenni a családoknak, hogy megéljenek a földjükből. Megtudtuk, hogy ebben a házban az 1960-as évekig laktak, utána elhagyatottá vált. Később felújították abban a formában, amikor még halászok vagy tengerészek éltek ilyenekben, nagy családjukkal. A házat úgy tervezték, hogy ellenálljon Shetland zord időjárási viszonyainak, így a lakóterek, az istálló és a pajta egy fedél alatt helyezkedett el.

A tűzhely felett halakat szárítottak





A hálószoba is csak egy apró helyiség volt két, kézzel készített dobozággyal, valamint egy vendégággyal. A vendégágy felett egy láda lógott, abba a vendégek pakolhatták a holmijaikat.


A "dobozágy"




Megnéztük a műhelyt és az istállót is.










A parasztházhoz egy kert is tartozik. Ebben látható egy csónak tetejű kis épület, ezt nem mondták el mi célt szolgált és ide nem is lehetett bemenni. Állítólag van egy ösvény is, ami egy felújított régi malomépülethez vezet, de sajnos ezt már csak itthon olvastam, mi nem igazán láttunk ott ösvényt, de attól még lehetett.



Nagyon szeretjük ezeket a skanzen-szerű múzeumokat és már szinte hagyománnyá vált nálunk, hogy minden skót szigeten bemegyünk egy ilyenbe. Szerintem itt is sikerült azt kiválasztanunk, ami a legjobban szemlélteti, milyen lehetett az élet a 19. században a sziget hasonló házaiban.









Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése