Oldalak

2022. november 23., szerda

Shetland - 9/4. - Vidlin és Lunna Kirk


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

9. nap - 4. rész

Vidlin és Lunna Kirk

A Vidlin Voe felé vettük az irányt, mely egy öböl a Vidlin és a Lunna nevű település között. Először megálltunk pár pillanatra Vidlin kikötőjénél, mely nagyszerű menedéket nyújt a déli szelek ellen és az árapály minden pillanatában elérhető. Whalsay és Buray szigetére is indulnak innét kompok. Nevezetesebb épület a kikötőben a metodista kápolna.

Vidlin Metodista kápolnája






Innen nem messze található a Lunna Kirk, a Lunna nevű településen, mely Shetland legrégebbi temploma. A templom feltehetően az 1100-as évekből származik. Szokatlan szerkezetű, mindkét oldalfalát egy-egy sor masszív támpillér támasztja alá. A keleti oldalán egy szokatlan elem látható, amely valószínűleg az 1300-as vagy 1400-as években történt jelentős átépítésre nyúlik vissza, a leprások lyuka, amely lehetővé tette a leprások számára, hogy fizikailag hallják és lássák az istentiszteletet, anélkül, hogy kapcsolatba kerülnének a gyülekezet többi tagjaival.

A templom a domb lábánál fekszik, amelynek tetején a Lunna-ház, a vadászok egykori otthona helyezkedik el. A közelben egy félig romos állapotban lévő halász-stand áll, alatta pedig egy kavicsos strand, amelyet nagyrészt ember alkotott, hogy lehetővé tegye a halak szárítását, amikor a halászházikó használatban még volt.

Lunna Kirk


A Lunna-ház

A halász-stand romjai

























A templom belülről egészen újszerűnek tűnik:









Ma már nem volt kedvünk semmi máshoz, ahova még el lehetett volna menni, az mind több időt vett volna igénybe, így inkább visszamentünk a kempingbe. Ez volt az utolsó éjszakánk, amit nagyon sajnáltunk.










Kapcsolódó bejegyzések:




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése