Oldalak

2022. november 27., vasárnap

Shetland - 11/2. - Aberdeen - Duthie Park


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

11. nap - 2. rész

Aberdeen
Duthie Park

A Duthie Park egy nagyon szép és hatalmas zöld övezet Aberdeen belvárosának közelében. Akár egy fél napot is el lehetne itt tölteni, végigsétálni a park különböző részeit és megnézni a téli kert nagyszerű növénydzsungelét. És mindezt teljesen ingyen.

A parkot 1880-ban Lady Elizabeth Duthie adományozta a városnak az "aberdeeni lakosok jóléte és kikapcsolódása érdekében" és 1883-ban nyitották meg a nagyközönség számára. Nemrég esett át egy kiterjedt helyreállításon és a munkálatok során számos eredeti viktoriánus dizájn elemet visszaállítottak.

A játszótéren megálltunk egy kicsit pihenni, kipróbáltuk a hatalmas csúszdát, mely nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is szórakoztatja /nem ezeket, amik a képeken láthatók/.











McGrigor Emlék-obeliszk






















Zászlórúd-domb /Flagpole Hill/










A parkon belül található a David Welch Winter Gardens /Téli Kert/, amely Európa egyik legnagyobb beltéri kertje. Számos egzotikus növénynek ad otthont, köztük Nagy-Britannia legnagyobb kaktuszgyűjteményének is.

Ahogy beléptünk, első ránézésre kicsit csalóka volt, mert azt hittük, hogy az egész csak annyi, amennyit az első teremben láttunk, de hamar rájöttünk, hogy jobbra is és balra is folytatódnak a kertek és körbe lehet menni az egészen. A kert igazán lenyűgöző és hatalmas területen helyezkedik el.




















































































































































A város címeréből származó fura fémmacskák akkor kerültek megmentésre a 20. században, amikor az Union Street közelében lévő nagy hidat felújították. Ezek a macskák megtekinthetők itt a kertben.
























































Megígértem páromnak és Árpádnak, hogy mindkettőjüket meghívom egy ebédre a nemrég töltött szülinapjuk megünnepléseképp. Az egyik olasz éttermet választották, de kicsit elszaladt az idő itt a kertben, úgyhogy sietősre kellett fogni a lépteinket, hogy még a délutáni zárás előtt odaérjünk.


A kaja nem volt rossz, de nem annyira az én ízvilágom. A fiúknak viszont ízlett és most ez volt a lényeg.




Aberdeen-ben már mindent láttunk, amit érdemes volt megnézni, illetve lett volna még egy másik park, de ahhoz már nem volt kedvünk, így ebéd után el is indultunk hazafelé.







Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése