Oldalak

2022. november 27., vasárnap

Shetland - 11/1. - Aberdeen


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

11. nap - 1. rész

Aberdeen

Reggel fél 8 körül megérkezett a kompunk Aberdeen-be. Kerestünk egy parkolót a belvárosban, ami nem volt könnyű, beletelt egy kis időbe, amíg találtunk megfelelőt. Végül egy bevásárlóközpont garázsában parkoltunk le, de elég drága volt. Kicsit hisztis voltam ma reggel, mert éhes voltam és ilyen korán reggel még semmi se volt nyitva.

Maga a város nekünk csalódás volt, Aberdeen egy nyüzsgő nagyváros /nem véletlenül, hiszen Skócia 3. legnagyobb városa/ és Shetland után visszatérni úgymond a való világba, a nyüzsgő emberek közé, nagyon nem esett jól és már most hiányzott Shetland. Visszasírtuk a csendet és a nyugalmat. De ha már itt voltunk, megnéztük a várost, aminek láttán nekünk csak egy szó jutott eszünkbe: betondzsungel. Van ugyan több szép épület is, de valahogy összességében nem volt ránk semmilyen hatással.

Aberdeen fontos tengeri kikötő, regionális központ és az északi-tengeri olajipar központja. Az olajmezők sok mérföldnyire fekszenek a parttól, de viszonylag sekély tengerben, és a technológia fejlett a kiaknázásukban. Virágzó és kozmopolita város, nagyszerű és díszes építészet jellemzi. A legtöbb épület a városban és környékén bányászott gránitból épült, és ennek eredményeként Aberdeent gyakran Gránitvárosként emlegetik. A város számos kiemelkedő parkjáról, kertjéről és virágkiállításáról, valamint hosszú, homokos strandjáról is ismert. Európa olajfővárosa címét is elnyerte és számos szavazáson Nagy-Britannia legboldogabb helyének választották. Nem tudom, de én nem szívesen laknék itt.







VII. Edward király rendkívüli részletességgel kidolgozott szobra az Union Terrace-t díszíti. Az uralkodó egy jogart és egy gömböt tart a kezében. Edward a Térdszalagrend, a brit lovagrend legrangosabb és legrégebbi rendjének köntösét viseli. A szobor alatt balra a béke alakja, Britannia, kardot tör szét a lábával. Középen Skócia védőszentje, Szent András látható pajzsával. A jobb oldalon három, a birodalmi egységhez kapcsolódó figura található. Britannia ül középen, bal karjával  az indiai és afrikai népek emblematikus alakját ölelve át. Egy harmadik, Kanadát és Ausztráliát képviselő figura baráti kezét nyújtja, hogy "A Nemzetek Anyja" csókot nyomjon rá.

Itt most épp építettek valamit, a szobor is el volt kerítve, így csak annyit tudtunk lefotózni belőle, amennyi a kerítés mögül látszott.








Dr. William Alexander, egy aberdeeni író és újságíró volt a fő mozgatója annak a kampánynak, hogy Burns szobrát állítsák fel a gránitvárosban. A szintén az Union Terrace-on található szobor kifejezi a méltóságot és a gondolatot. Burns súlyosabb és szigorúbb oldalát mutatja be, Aberdeen legforgalmasabb főútja közelében állva.


Albert herceg szobrát 2 évvel halála után emelték. A herceg a tábornagy egyenruháját és a Bogáncsrend jelvényét, Skócia legmagasabb kitüntetését viseli. A jelvény mottója: "Nemo me impune lacessit" /Senki sem bánthat engem büntetlenül/.



És ha már a hírességeknél tartunk, William Wallace szobra sem maradhat ki, aki valószínűleg soha nem járt Aberdeenben, bár krónikáinak írója 150 évvel később /Blind Harry/ fantáziadús történetet mesél Skócia északkeleti részén tett hőstetteiről.














Charles Gordon tábornok szobra










St Nicholas templom








Denis Law CBE skót focista szobra





 A Marischal tér belső udvara ad otthont Andy Scott művész gyönyörű leopárd acélszobrának.




Marischal College

Robert Bruce lovasszobra a Marischal College előtt









Greyfriars Kirk déli torony





A Mitchell-torony katedrálishoz méltó tornyát 1895-ben a Marischal College kampuszának keleti szárnyaként építették be.

Mitchell-torony


Művészeti Központ és Színház






Szent András Székesegyház

Az Union Street keleti végén található a Castlegate. A középkorban itt egy kastély állt, ennek a helyét ma a kastélykinézetű The Salvation Army citadellája foglalja el. A Castlegate nevét /kastély kapu/ a valaha itt állt várkapukról kapta.





A Castlegate-et választották a gyönyörű Gordon Highlanders-szobornak a helyszínéül, mert ez volt az eredeti, 1700-as évekbeli laktanyájuk helye, mielőtt a Don hídjára költöztek volna.









Egy falfestmény

A Mercat keresztet 1686-ban John Montgomery, egy őslakos építész építette. Ez a nyitott ívű építmény egy nagy hatszögletű alapra épült, amelynek közepéből egy oszlop emelkedik ki, melynek tetején a királyi egyszarvú található. Az alap rendkívül díszített, megtalálhatók a skót uralkodókat ábrázoló medalionok I. Jakabtól VII. Jakabig. A helyi legenda szerint teliholdkor egy egyszarvú szelleme látható a Castlegate körül.





Az egykori banképület, az Old North Of Scotland Bank lenyűgöző korinthoszi oszlopos sarokbejáratával vitathatatlanul a belváros legszebb épülete. 1840-ben kezdték építeni. A bejárat fölött látható Ceres, a bőség istennőjének szobra, mely az istennőt egy bőségszaru és egy brit oroszlán kíséretében ábrázolja. Jelenleg étterem és irodahelyiségek működnek benne.












Nyugaton, közvetlenül a főtér mellett található a Castlegate-kút, amelyet már nem használnak. A tetejére a kis bronzszobrot William Lindsay ötvös állította, aki akkoriban a város vízellátásáért felelt.























Gilcomston Templom




Amikor parkolót kerestünk láttam egy utcát tele esernyőkkel, ezt mindenképp meg akartuk keresni, hogy lefotózzuk. Nem tudtuk pontosan hol láttuk, de nagy nehezen megtaláltuk. Az idén Skócia is csatlakozott az Esernyő Projecthez, vagyis ezekkel a színes esernyőkkel akarják felhívni a figyelmet a neurodiverzitás nevű idegrendszeri betegségre. A Shiprow és a Bon Accord Terrace-on lehetett megtekinteni ezt a szokatlan esernyőkiállítást, de kisebb installációk a város nevezetességeiben, éttermekben és üzletekben is láthatók voltak /azonban a nyár végén eltávolították őket, véget ért az esernyőszezon/.








Bementünk egy kávézóba inni egy kávét és ettünk reggelire melegszendvicset, annyira éhes voltam, hogy már nem bírtam kivárni, amíg kinyit valami, ahol tartalmasabb kaját is tudtunk volna enni. Ezután kicsit kellemesebb volt a séta a városban.




Elsétáltunk a Duthie Parkba, mely Aberedeen belvárosa mellett található. Az út nagy része a Dee folyó mellett vezetett, ahol megfigyelhettük a folyón átívelő hidakat.


Az egyik legfontosabb közúti híd a városban a Victoria híd, mely összeköti Aberdeen városának fő részét Torryval és a város déli területeivel. 1881-ben épült.






A Wellington Road-i híd, mögötte a Wellington függőhíd





A Wellington Függőhidat /Wellington Suspension Bridge/ 1830-ban nyitották meg, ma már csak gyalogosforgalomra használják.

















A vasúti híd












Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése