Oldalak

2022. szeptember 16., péntek

Shetland - 2/4. - Clickimin Broch


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

2. nap - 4. rész

Clickimin Broch

Miután végeztünk a sátorállítással, lementünk újra a Tescóba, mert reggel nem tudtunk bort venni, ugyanis 10 óra előtt nem lehetett szeszes italt vásárolni és sajnos nem tettek velünk kivételt, hiába mondtuk, megígérjük, hogy csak 10 óra után isszuk meg, sajnos a pénztáros hajthatatlan volt.

A Tescótól nem messze található a Clickimin Broch, egy jó állapotban megőrzött és felújított vaskori erőd. Ha már újra át kellett jönnünk Lerwick-be a bolt miatt, egyúttal megnéztük ezt is. A Broch eredetileg a Clickimin tó egyik szigetére épült, melyet egy kőből készített műúton lehetett megközelíteni. Maga az erőd egy fallal körülvett terület belsejében áll. Parkolni a tó melletti út mentén lehet.























A régi kőfalakon belül másodlagos építményeket, tárolóhelyeket, melléképület és szarvasmarha istállókat építettek, amiknek a nyomai még ma is nagyon jól láthatók. Érdekes, hogy ezek elég kicsi helyek voltak és mindegyik kör alakú, mint ahogy maga a torony is. Az ásatás során a helyszínen több tárgyat is találtak, többek között bálnacsontból faragott eszközöket, kőlámpákat és fenőköveket.

















































Kapcsolódó bejegyzések:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése