Oldalak

2022. november 27., vasárnap

Shetland - 10/2. - Hajótúra Lerwick-ben /folytatás/


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

10. nap - 2. rész

Wildlife Cruise - hajótúra
/Folytatás/

Közeledtünk a Noss Természetvédelmi Övezethez és hamarosan megérkeztünk a hajótúra leglátványosabb részéhez, ahol a sziklák teraszai ezernyi szulának ad otthont.








Noss szigetéről azt gondolják, hogy egy viszonylag új sziget. A "Noss" név egy viking szó, jelentése "orr alakú földnyelv". Ha a sziget létezett volna, amikor a vikingek a 9. században megérkeztek ide, akkor minden bizonnyal "Nossay"-nak nevezték volna – "orr alakú szigetnek".

A szigetet legalább 4000 évvel ezelőtt is lakták emberek, és jelentős régészeti érdeklődés övezi. Ma már lakatlan, kivéve nyáron, amikor gondnok él a szigeten.

Noss Európa egyik legszebb vadvilágaként ismert. 180 méter magas tengeri sziklái az év bármely szakában drámai látványt nyújtanak. Nyáron pedig tengeri madarak tízezrei térnek vissza ide fészkelni.







































































Érdekes, hogy amíg a szulák kicsik, máshogy néznek ki, mint a kifejlett példányok. Először azt hittük, hogy másféle madarak is üldögélnek a szukák között, de aztán rájöttünk, hogy azok a kicsinyeik, csak olyankor még sötétebb színűek, majdnemhogy szürkék.





Szula-bébi









































A hajó személyzete halakat kezdett bedobálni a vízbe, amire a szulák odasereglettek körént és lecsaptak a zsákmányokra. Ilyet még sose láttunk korábban, nagyon érdekes volt ilyen közelről látni az etetést és a madarak harcát egymással, kié legyen a zsákmány. Ennél már csak egy cápaetetés lenne érdekesebb. :-)









































































Nosst elhagyva, Bressay közelében, egy nyugisabb parthoz közeli részen megálltunk a hajóval egy kis pihenőre. Sajnos ennek a hajótúrának nem része a partraszállás, de a látottak valamennyire kárpótoltak érte. A pihenőnél kapott mindenki kávét és egy kis kekszet, ami nagyon jól esett.

















A pihenő után elindultunk vissza Lerwick felé.












A hajó személyzete felhívta a figyelmünket az emberarcú sziklára, mely ebből a szögből úgy tűnt, minthe egy oldalról ábrázolt emberarcot formázna:



Végezetül visszaérkeztünk Lerwickbe. A hajótúra végére kissé elromlott az idő, elkezdett szemerkélni az eső.





























Mielőtt kiszálltunk volna a hajóból, osztogattak kedvezményes kupont az egyik kávézóba, mely Lerwick központjában található. Meg is kerestük és levásároltuk, ittunk megint egy kávét.


Bressay és Noss szigetére egyébként komppal is el lehet jutni Lerwickből. Azt mondják, mindkettő nagyon szép, talán egyszer érdemes lenne megnézni őket. Ma a sziklákon kívül nem sokat láttunk belőlük, de a hajótúra abszolút jó volt és megérte az árát. Még úgy is, hogy vidrákat itt sem láttunk.









Kapcsolódó bejegyzések:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése