Oldalak

2022. október 3., hétfő

Shetland - 5/3. - Tangwick és Stenness Beach


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

3. nap - 2. rész

Tangwick

Még mielőtt Stenness-be mentünk volna, tettünk egy kis kitérőt Tangwick-ba. A Tangwick Haa Múzeumnál leparkoltunk és onnét lesétáltunk a partra. A múzeum Northmavine történetét mutatja be. Nem tudom, hogy nyitva volt-e, de most amúgy sem állt szándékunkban ide bemenni.


Tangwick Haa Múzeum





Azt hittük, hogy ez a part is olyan szép lesz, mint az előző, de ez nem nyerte el a tetszésünket. Találtunk viszont itt is tenyérnyi méretű zarándokkagyló héjakat és gyűjtöttünk párat. Rengeteg volt, de sok törött is volt köztük.


A partról rá lehetett látni a Dore Holm sziklaszigetre:




























Stennes Beach

Tangwick-ban nem időztünk sokáig, szedtünk pár kagylót, csináltunk néhány képet és továbbálltunk a Stenness Beach felé. Sajnos nagyon elromlott az idő, most már nem akart elállni az eső, de azért tettünk egy rövid sétát itt is.

Ez a tengerpart vulkanikus múltja miatt érdekes. 360 millió évvel ezelőtt lávafolyam alakította a területet, mely elöntötte a homokkő sziklákat és a tenger segítségével létrehozta ezt a partot, amit ma is láthatunk. A védett öböl a 18.-19. században horgászállomásként működött.











A parton láthatók épületmaradványok, az egyik a régi halászbódé maradványai. A földszinten tároló helyiség és egy bolt működött, fölötte, az emeleten a földesúr képviselőjének a szállása volt, aki felügyelte a halászati műveleteket.

A régi halászbódé maradványai

Halászkunyhók a part mentén a régi időkben






Egy ötletes viking szobor:




















Ezalatt a fél óra alatt ronggyá áztunk és úgy látszott ma már nem nagyon akar elállni, viszont itt volt pár percnyire a híres Eshaness világítótorony és a Calder's Geo, amit még szerettünk volna megnézni, reménykedve, hogy alábbhagy az eső mire odaérünk.








Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése