Oldalak

2022. november 18., péntek

Shetland - 8/2. - Hams of Muckle Roe túra /folytatás/


2022/08/20 - 2022/08/30.

Shetland

8. nap - 2. rész

Hams of Muckle Roe túra
/folytatás/

A Hams-okat és az öblöket elhagyva végig a part mellett haladtunk tovább és egy merőben más táj tárult elénk, mint amit eddig láttunk a túra során. A vörös gránitsziklák, amik bármerre néztünk, mindenütt ott voltak, igazi holdbéli tájjá varázsolták a területet. Annyira egyedi volt és annyira szép, hogy én csak ámultam. Sajnos a képek nem adják vissza úgy, ahogy a saját szemével látja az ember.

A gyalogút itt már nem volt annyira egyértelmű, voltak ugyan kisebb csapások, de többnyire inkább a part adott támpontot hogy merre is kéne haladni. A part menti sziklák továbbra is rendkívüli látványt nyújtottak.









































Annyira tetszett a táj, hogy legszívesebben leültem volna egy kicsit élvezni a természet hangjait, de sajnos tovább kellett mennünk, ha nem akartunk sötétben botorkálni a túra végén. Még mindig nagyon sok volt hátra.






















































A Da Kist névre hallgató, tengerből kiálló magas oszlop csak messziről tűnik oszlopnak, valójában a közepe íves és jobban megnézve bizonyos szögből egy boltívre hasonlít. Sajnos folyamatosan hullanak le róla darabok.














































A világítótorony felé közeledve megérkeztünk egy olyan területre, amit több kisebb tó is szabdal, ezek közül a két nagyobb a Loch of Dandiego és a Loch of Rusness.





























Az ösvény egyre nehezebben járható lett, míg végül egy elég hosszú szakaszon végig köveken kellett haladni. Nem nagyon néztem le, mert kicsit magasan voltunk.




















Újabb tavak következtek:





































































































































































Végül megérkeztünk a világítótoronyhoz. Ez már nem az eredeti, azt a Sumburh Head-nél lehet megtekinteni, rögtön a parkoló mellett. Ami ma itt látható, az már egy modernebb változat. Az elődjét sem kellett embereknek működtetni, az is egy kisebb világítótorony volt, amiket olyan helyekre építettek, ahol szükség volt fényre, de csak rövidebb távolságra kellett ellátszania, ezért nem volt szükség emberekre a működtetéshez.

A világítótorony alatti sziklákon gyakran sütkéreznek fókák, de most nem volt kint egy sem. Itt találkoztunk a legtöbb emberrel a mai túra során, sokan a parkolótól egyből erre indulnak el és csak idáig jönnek, pedig így kihagyják a túra legszebb részeit.






A tornyot elhagyva már nem sok volt hátra, a nehezén már túl voltunk. Innét lefelé kellett menni és hamarosan elérkeztünk a látványos Gilsa Water tóhoz.
















Hole of Hellier










Gilsa Water





A Gilsa Water lenézve a dombtetőről








Csodálatos tengerpartot pillantottunk meg, melynek egyik sziklája innét föntről úgy nézett ki, mintha egy hatalmas krokodil úszna a víz tetején:















Egy másik látványos part következett, a Muckle Ayre, ide tettünk egy kis kitérőt és lementünk, mert már úgyis a parkoló közelében voltunk és belefért az időbe.



















Nekünk kb. 8 órát vett igénybe a túra, de sok helyen megálltunk és most a szokásosnál is kevésbé siettünk. Aki Shetlandra érkezik, ezt semmiképp se hagyja ki, mert a sziget egyik legszebb helye. Hazafelé még beugrottunk boltba, bevásároltunk a paprikás krumplihoz és visszaérve a kempingbe megint azt főztünk.










Kapcsolódó bejegyzések:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése