Oldalak

2021. október 15., péntek

Wales - 7. nap - 1. rész - Green Bridge & Filmston Bay /Pembrokeshire/


2021/07/20 - 2021/07/27

Nyaralás Walesben

7. nap - 1. rész

Green Bridge & Filmston Bay

Elérkezett az utolsó teljes napunk. Reggel kissé szomorkásabb időre ébredtünk, mint az előző napokban, de később kisütött a nap, viszont pár fokot csökkent a hőmérséklet, amit nem is bántunk. Ma először a Grreen Bridge-hez mentünk, mely egy karbonmészkőből álló természetes ív. Legkönnyebben a Stack Rock car park-ból érhető el, mely egy ingyenes parkoló. Innét nyilak jelzik, hogy mi merre található, egyik irányban elindulva a Green Bridge-hez érkezünk, a másikon az Elegug Stacks felé, mindkettő a parton található látványos sziklképződmény. Szerintem legegyszerűbb a Green Bridge felé elindulni és onnét elsétálni balra, legalább a Filmston Bay-ig, ahogy mi is tettük. Ez a rész szintén a Castlemartin katonai kiképzési területen található, de mivel ez eléggé a szélén van, ellentétben a St Govan's kápolnával, a nyilvánosság számára általában hozzáférhető.

Miután odaértünk a parkolóba, maradt egy darabig a szomorkás idő, amit sajnáltam, mert így elég szürke képek készültek a Green Bridge-ről, pedig egy csodálatos képződményről van szó. Kissé másképp fest apálykor, mint dagálykor, apály idején a félkörívnek teljes talapzata van, amikor mi voltunk ennek csak a fele látszott ki a vízből. Igazából, ahogy a képeket nézegettem a neten, arra jutottam, hogy alacsony és magas vízállásnál is érdemes lenne megnézni, mert tényleg kicsit másképp mutat. Amikor mi mentünk már kezdett visszahúzódni, de még nagyon magas volt a vízállás.

Green Bridge




A Zöld Híd névre keresztelt félkörív úgy keletkezett, hogy egy kis földnyelv mindkét oldalán erózió történt, barlangok jöttek létre, amik egyre tovább és tovább nyúltak, míg végül találkoztak egymással és kialakították a ma látható alakzatot. A 2017-es Ophelia vihar során jelentős mennyiságű kőzetdarabokat vesztett.



















A part menti gyalogúton haladva nem messze a Green Bridge-hez az Elegug Stacks-hoz érkeztünk, mely a vízből kiálló két magas sziklaképződmény. A nap kezdett kisütni és mostmár valamivel jobb képek készültek. Ide egyébként a messzelátó lencsémet vittem magammal és manuálisan állítgattam az élesítést, az eredmény nem is lett annyira rossz, viszont nagyon macerás volt így fotózni.


Elegug Stacks
































Ahogy kisütött a nap, a víznek ismét gyönyörű színe lett, és szebbnél szebb öblöket láthattunk. Az egyikben egy fóka úszkált, amiről sikerül nagyon jó képet csinálni.









The Cauldron nevű formáció is nagyon látványos volt. A Filmston Bay-ig akartunk elmenni, amiről láttam képeket és nagyon tetszett. Innét már nagyon közel volt.

The Cauldron









Azt olvastam, hogy a Filmston Bay-ra le is lehet menni, bár nem könnyű, egy kötél segítségével kell leereszkedni. De kicsit csalódás volt, mert mikor odaértünk ki volt írva, hogy mivel a madarak most fészkelnek, nem szabad lemenni a partra, hogy ne háborgassuk őket, a kötél sem volt kihelyezve. Pedig jó lett volna lentről is megnézni.



Filmston Bay













A Filmstone Bay után visszafordultunk és utána a Marloes sands-hoz mentünk, de még előtte tettünk egy megállót egy katonai bázisnál, mely a Castlemartin tréning területhez tartozik. A bejárat előtt két tank van kihelyezve, amit már odafelé menet is láttunk, de visszafelé meg is álltunk néhány fotó erejéig.














Kapcsolódó bejegyzések:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése