Oldalak

2021. október 13., szerda

Wales - 4. nap - 4. rész - Abereiddy Blue Lagoon /Pembrokeshire/


2021/07/20 - 2021/07/27

Nyaralás Walesben

4. nap - 4. rész

Abereiddy Blue Lagoon

Folytattuk tovább az északi partok felfedezését és átmentünk az Abereiddy Blue Lagoon-hoz, ami bakancslistás hely volt, már rágóta szerettem volna megnézni, képeken nagyon jól nézett ki. Ezt könnyen megtaláltuk, de nem tudtunk lemenni teljesen a partig kocsival, mert a domb tetején ki volt írva, hogy a lenti parkoló tele van és egy füves rétre tereltek be minket parkolni. Ennek  parkolónak, ha jól emlékszem 5 font volt a napi díja. Innét lesétáltunk a partra.









Abereiddy Beach



A kék lagúna az Abereiddy nevű településen található, ahol csak pár ház áll. Ezeknek a nagy része vendégház volt.









A tengerparton nem időztünk sokat, inkább a kék tó érdekelt minket, egyből arrafelé vettük az irányt. A tó a parttól néhány perces sétával érhető el, a gyalogutakon nyilakkal jelölik merre kell menni.


















Abereiddy Kék lagúnáját zord sziklák veszik körül, a fennmaradt romok pedig még mindig a környék ipari múltjára emlékeztetnek. A strandtól északra fekvő lagúna korábban a St Brides Slate Company palabányája volt, mely 1910 -ig működött, utána elhagyták és elárasztották. A Kék Lagúna akkor alakult ki, amikor a kőbánya tengerhez kötődő csatornáját felrobbantották, lehetővé téve a tengervíz beözönlését. A  pala ragyogó aquakék színt kölcsönöz a víznek.  Népszerű hely a kalandozó kedvűek körében, gyakran ugrálnak le a szikla tetejéről a lagúna vizébe.





Pembrokeshire vezető szerepet játszott a palaiparban, a megyében a 18. század végén mintegy 100 kőbánya volt. Az Abereiddyből kitermelt palát villamossal szállították a szomszédos Porthgain Habourba, ahonnét hajókkal vitték tovább. A kőbánya romos épületei még mindig a szikla tetején ülnek, a munkások nyaralóinak maradványai pedig a parkoló mellett helyezkednek el.















Nekem kicsit ez is csalódás volt, mert bár gyönyörű környezetben található, a képeken amiket láttam szebb volt a tó színe, nem tűnt ennyire mélykéknek, mint élőben. Rengeteg volt itt az ember, ami szintén levont az értékéből. Azon gondolkodtam, hogy jobb lett volna télen felkeresni, mert akkor valószínűleg nem lettek volna ennyien.










Kapcsolódó bejegyzések:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése