Oldalak

2021. október 14., csütörtök

Wales - 5. nap - 2. rész - Boulston Church /Pembrokeshire/


2021/07/20 - 2021/07/27

Nyaralás Walesben

5. nap - 2. rész

Boulston templom
/Boulston Church/

A Picton Kastély után megint a Haverfordwest-i Mekiben ettünk, majd jóllakottan nekivágtunk újra megkeresni a Boulston templomot, amit tegnap nem sikerült megtalálni.

Itt parkoltunk /balra/

Megint ott parkoltunk, ahol tegnap, majd elindultunk a Boulston Manor felé. Az elágazásnál a Bridleway felirattal ellátott úton folytattuk tovább. Megérkeztünk a kerítéshez, de most bementünk rajta és haladtunk tovább az ösvényen. Farmépületek mellett haladtunk el, de nem találkoztunk senkivel. Hamarosan megpillantottunk egy gyalogutat jelző táblát és a nyíl irányában haladtunk tovább. Erdei ösvény következett, majd elértük a Western Cleddau folyót, melynek a partján fekszik a templom. Tudtuk, hogy valahol itt kell lenni a közelben, balra sűrű erdő volt, jobbra csak néhány fa és azt gondoltuk, hogy inkább az erdőben kell keresni, ezért a folyónál balra indultunk. A gyalogút minősége elég rossz volt, sok helyen sáros, egyik helyen egy kis patakon kellett átkelni egy lefektetett deszkán. Végül megpillantottunk egy falnak tűnő épületmaradványt a fák között és arra vettük az irányt.




Először azt hittük, hogy megtaláltuk a templomot. Azonban kicsit furcsa volt, hogy a romok egyáltalán nem hasonlítottak templomhoz és főleg nem olyan volt, mint amiket a képeken láttam róla. Azt gondoltuk az idő megette és mára csak ennyi maradt belőle, de akkor is gyanús volt. Mindenesetre szétnéztünk a romoknál alaposan.






Itthon aztán utána néztem és kiderüt, hogy ezek a romok a régi Boulston Manor maradványai voltak. Bár mára már nem sok maradt meg belőle, de még mindig jól láthatóak a vastag falak és még ma is vezet le nyílás az eredeti középkori csarnok sötét pincéjébe. Egy lejáratot mi is találtunk, én le is mentem, de nem láttam semmit, csak sötétséget odalent. A 16. században többszintes tornyot építettek a csarnok két végére, valamint fallal körülvett kerteket és vízikertet is, de mindezek később romlásnak indultak. Az épület valaha a Wogan család otthona volt.






Lejárat a pincébe




Mivel egyáltalán nem voltunk biztosak benne, hogy megtaláltuk, amit kerestünk, ezért még elmentünk egy kicsit előrefelé az erdő szélén, de itt már nem volt gyalogút és egy idő után feladtuk. Visszafordultunk. Mikor már majdnem visszaértünk arra a pontra, ahol kiértünk a folyóhoz, eszembe jutott, hogy megnézem Google térképen hol is van pontosan, hátha ad egy kis segítséget. A net gyenge volt, de ahhoz elég, hogy betöltse, ha lassan is. A térkép azt mutatta, hogy a templom előttünk van néhány méterrel. Tehát az előbb megtalált rom nem lehetett az, hiszen az mögöttünk volt. Bármennyire is nyújtogattuk a nyagunkat előre, sehol sem láttunk a közelben épületet, de elindultunk arrafelé, ahova a térkép mutatta.

A Western Cleddau folyó

Mikor már pont mellette voltunk jobbra néztünk és láttunk egy kis gyalogutat, majd a fák mögött megpillantottuk a templomot is. Ez már egyértelműen templomkinézetű volt. A templom jobb oldalán egy gyalogút vezet végig a romok mellett, de iszonyatosan be volt nőve gazzal. Valahogy átverekedtük rajta magunkat, hogy be tudjunk menni a belsejébe.



A templom valaha a Wogan család privát egyházépülete volt. A romok környékén látható kövek és törött emléktáblák tanúskodnak a Wogan család rég elhagyott dicsőségéről. Ahogy a képeken is látható, mára teljesen benőtték a növények és sajnos egyáltalán nem tartják karban, nincs lekaszálva a fű körülötte, ami még a pár évekkel ezelőtt készült interneten látható képeken nem így volt. A látvány viszont érdekes, igazi horrorfilmbe való helyszín.





















Sajnálom, hogy ennyire elhanyagolták, mert a romok még mindig jó állapotban vannak és ez is a történelem egy része, amit meg kellene óvni az utókor számára. Legalább a füvet lekaszálhatnák, ha mást nem is.



Mindenesetre örültünk, hogy végül megtaláltuk és bár általánosságban véve nem egy olyan látnivalóról van szó, ami sokak számára kihagyhatatlan, de aki kedveli az érdekes dolgokat és főleg az elhagyatott épületeket, az mindenképp keresse fel. Számunkra kihagyhatatlan volt, vagy legalábbis rajta volt a mindenképp látni akarom listán.





Kapcsolódó bejegyzések:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése