Oldalak

2021. október 13., szerda

Wales - 4. nap - 5. rész - St Non's bay /Pembrokeshire/


2021/07/20 - 2021/07/27

Nyaralás Walesben

4. nap - 5. rész

St Non's bay

St Davids felé vettük az irányt, a városban rákanyarodtunk a Goat Street-re, melynek a végében található a St Non's Bay. Ez már előző nap tervben volt, de a hajóút után már nem volt kedvünk hozzá. Az út végén vannak parkolóhelyek, innét egy rövid sétával érhető el a tengerpart, de először még megnéztük a St Non's kápolna maradványait és a szent kutat.

St Non's állítólag Szent Dávidnak, Wales védőszentjének a születései helye, de nevét édesanyjáról kapta, mely a mai napig megmaradt zarándokhelynek. A régi kápolnából mára nem sok maradt, de a romjait megtekinthetjük a part közelében, mely a legenda szerint Szent Dávid háza helyén áll. A keresztény hagyomány szerint Saint Non 475 körül született, és Lord Cynyr Ceinfarfog lánya volt, aki apácaként élt Ty Gwynben, a Whitesands Bay közelében, amíg Saint Ceredigion herceg meg nem erőszakolta. Ezután Caerfai-ban szült egy fiút, Szent Dávidot, aki Wales védőszentje lett.





Van itt egy szent kút is, amiről azt állítják, hogy gyógyító ereje van. A zarándoklatnak ez is híres megállóhelye. A kihelyezett íráson az áll, hogy a forrás vize egy zivatar közben keletkezett, Szent Dávid születésekor.





Kicsivel arrébb egy modern kori Szent Mária szobor látható.




A tengerparti ösvényen végig lehet sétálni és meg lehet tekinteni a sziklákat. Sajnos lejáratot nem találtunk, de lehet ha kicsit tovább mentünk volna, akkor le tudtunk volna menni, de ehhez már nem nagyon volt kedvünk.




















Cecil Morgan-Griffiths, egy Camarthen-i ügyvéd 1934-ben építtetett ide egy tengerre néző kis kápolnát, mivel a legközelebbi templom 6 mérföldnyire volt. Ólomüveg ablakai St Non-t, St Dávidot, St Bride-ot, St Brynach-t és St Winifred-et képviselik. A partról visszafelé útbaejtettük ezt a kis kápolnát.
















Kapcsolódó bejegyzések:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése