Oldalak

2021. október 3., vasárnap

Wales - 2. nap - 1. rész - Builth Wells /Powys/


2021/07/20 - 2021/07/27

Nyaralás Walesben

2. nap - 1. rész

Városnézés Builth Wells-ben

Mára a Dinefwr parkot terveztük be, mely már nagyon közel van Pembrokeshire-hez, de még előtte megálltunk egy rövid városnézésre Builth Wells-ben. Nem keltünk túl korán, 10 óra körül indultunk el és a városnézés előtt még boltba is beugrottunk, megreggeliztünk, majd leparkoltunk a folyó mellett lévő hatalmas parkolóban, ami sajnos fizetős volt.

Kút a parkoló bejáratánál

A parkoló bejáratánál egy hatalmas törzsű vörösfenyő magasodott, az alábbi képen jól látható, hogy tényleg mekkora törzse van. Ebből a fából összesen 4 van a faluban, kettő itt a parkolóban, kettő pedig a folyópart közelében. Ezeket a nem kifejezetten walesi fákat, 1903-ban ültettek, közvetlenül azelőtt, hogy Buffalo Bill amerikai showman a városba látogatott, akinek műsorai, tele a régi western amerikai történeteivel, hatalmas tömegeket vonzottak Wales-szerte.




Builth Wells a Wye és Irfon folyók találkozásánál épült, inkább falu, mint város. Rögtön a parkoló mellett egy látványos, szobrokkal díszített világháborús emlékmű található. A szobrok a hadsereget, a haditengerészetet, a kereskedelmi tengerészetet és a királyi légierőt szimbolizálják. 1924-ben emelték, pár évvel ezelőtt állították helyre.






Melette egy park szélén a Gorsedd kőkör látható. A Gosedd köveket a National Eisteddfod /zene- és költészeti fesztivál/ számára állították fel Wales-szerte. Mindegyik kőszerkezet kör alakú formációban van elrendezve és jellemzően tizenkét kőoszlopból áll. A kör közepén egy nagy, lapos tetejű kő van, mely Logan-kő néven ismert és platformként szolgál. 




A faluban rengeteg templomot találtunk egycsomóban, szinte templom templomot követett.
























Builth Wells tele van a közeli Llanelwedd kőbánya kövéből készült épületekkel, gyönyörű házak és kirakatok sorakoznak minden utcában. A Smithfield Streeten van egy egykori baptista kápolna is, amely a nagyszerű, késő viktoriánus/gótikus hagyományok szerint épült, ma egy érdekes elnevezésű régiségboltnak ad otthont, az I Am Curious Yellow, melynek jelentése "sárga vagyok a kíváncsiságtól".


A parkolóval szemben egy festett fal hívta fel magára a figyelmet, mely hétköznapi emberek jeleneteit ábrázolja.  A bal szélső sarokban lévő rajz - amin az egyik gyermek a kuka tetején áll és kezét nyújtja a másik felé, hogy segítsen neki is felmászni - érdekessége, hogy pár lépésre tőle egy ugyanolyan kuka van kihelyezve, mint a képen.








A folyó mellett az idilli Groe Park terül el, innét nyílik a legjobb kilátás az 1779-ben épült Wye hídra is, amit az 1920-as években kissé módosítottak, hogy egynél több szekér is elférjen rajta. Valamint itt található a helyi rögbicsapat, a The Bulls fekete bikaszobra is.
















A Broad Street elején található hatalmas falfestmény az utolsó walesi herceg, Llewelyn The Great utolsó napjait ábrázolja. 1282-ben harcolt utoljára ebben a városban, amikor az angol Marcher Lords csapdát helyezett számára és megölte őt.



Egy lenyűgöző viktoriánus építmény áll a Castle Street túlsó oldalán, a Wyeside Művészeti Központ. Builth Wells egykor népszerű viktoriánus fürdőváros volt, ez volt a város vörös téglából készült szarvasmarha piaca, ami koncerteknek, táncoknak és nyilvános találkozóknak adott otthont. Ma egy színház működik benne. Első ránézésre, az oldalról látható piros pöttyös ablakairól nekem a túró rudi jutott eszembe. :-)








Lassan lejárt a parkolójegyünk, úgyhogy ideje volt elbúcsúzni ettől az aranyos kis városkától, de mindenképp megérte szétnézni itt.






Kapcsolódó bejegyzések:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése