Oldalak

2021. október 14., csütörtök

Wales - 5. nap - 1. rész - Pickton Castle and Garden /Pembrokeshire/


2021/07/20 - 2021/07/27

Nyaralás Walesben

5. nap - 1. rész

Pickton Kastély és kert
/Pickton Castle and Garden/

A mai napra mondott némi esőt, de reggel nem tűnt úgy, hogy esni akar, bár kissé szomorkásabb volt az idő, mint az előző napokban. Mára kastélylátogatást terveztünk, mert a közelben lévő Picton Kastély Historic House-os kártyával ingyen látogatható. Gondoltuk használjuk már egy kicsit a kártyát, ha megvan, úgyis lassan le fog járni és még csak egy skót kastélyba mentünk be vele. Azzal is sok szép helyet meg lehetne nézni, de vagy nincsenek nyitva, vagy előre kell jegyet foglalni és már nincs. Ez csak alig 20 percre volt a kempingtől és nyitva volt minden része.

A kastély 10-kor nyit, úgyhogy nem indultunk túl korán, úgy terveztük előtte még boltba is beugrunk. Amikor reggel szállnék be a kocsiba, látom, hogy az ülésem előtt egy pók odaszőtte a hálóját, az meg ott csücsült a közepén. Hihetetlen, hogy egy éjszaka alatt ekkora hálót szőtt. Persze jól meg is ijedtem tőle, mert utálom a pókokat. Szóltam páromnak, hogy távolítsa el onnét, mert addig én be nem szállok. Nem volt nagy, de akkor is...


Kicsivel 10 óra után érkeztünk, a kastélynak hatalmas parkolója van, ami ingyenes. Megvettük az ingyenes jegyeket /nem kell előre foglalni, a helyszínen is lehet venni, Historic Houses tagok csak helyben tudják kérni az ingyenes jegyet/ és először is megkerestük az ajándékboltot, ott kell külön időpontot kérni a kastélytúrára, amit csak vezetővel lehet megtekinteni, csoportokban. Érdemes minél hamarább menni, mert meg van határozva hány fő mehet be egyszerre és ha minden időpont megtelik, akkor aznapra már nem tudnak adni. Az első időpont 11 órára volt, ami kastély nyitási ideje, kérdezte a nő, hogy jó lesz-e akkorra. Mondtuk, hogy igen. Addig nem nagyon akartunk messzire elbóklászni, mert kevesebb mint 1 óra volt hátra, inkább csak megnéztük kívülről a kastélyt és környékét, mert a kertet úgysem lehet szűk 1 óra alatt végigjárni, a birtokhoz tartozó állatkertet meg pláne nem.






A kastéllyal szemben van egy Manson Mystery Escape Rooms, azaz Relytélyes menekülő szobák nevezetű épület, ezt először nem tudtuk, hogy mi, de aztán utána néztem, ide csak előre foglalt időponttal lehet jönni és külön kell rá fizetni. Ez afféle menekülőszoba, gondolom meg kell fejteni a rejtvényeket és ki kell jutni, mint a filmeken.

Jobbra a menekülőszoba bejárata




A Picton kastélyt eredetileg a 13. század végén egy flamand lovag építtette, később Sir John Wogan kezébe került. Ma azonban már nem a leszármazottai lakják, hanem egy bejegyzett jótékonysági szervezet irányítja. Szokatlan felépítésű, története során többször átalakították.

A kapuházban étterem és üzlet, valamint önellátó szállás található. Rendezvényeket, például kiállításokat, vásárokat és workshopokat tartanak rendszeresen, és a helyszín esküvők számára is rendelkezésre áll. 











10 perccel 11 előtt beálltunk az ajtó elé, rajtunk kívül még vagy 5 ember jött, szóval egyáltalán nem voltunk sokan, de nem tudom, hogy ez mindig így van-e vagy csak szerencsénk volt. Egy fickó vezetett minket körbe az épületben, a túra 1 órás volt. Rengeteget beszélt, elmesélte a ház történetét és hogy hol mit láthatunk. Én már az elején elvesztettem a fonalat.

Folyosó

Az épület belülről nem igazán hasonlított kastélyhoz, inkább egy úri ház hatását keltette, de nagyon szép volt, bár a nappaliban lévő rózsaszín fal nekem nem annyira jött be. A berendezés viszont ízléses. A lépcsőház fölé egy oszlopokon álló erkélyszerű részt alakítottak ki, ahova egy orgonát helyeztek el.











Következő helyiség a könyvtárszoba volt. Itt elmondta a fickó, hogy a szekrények üvegablakait elválasztó rész is nyitható, meg is mutatta.









Az ebédlő sötétzöldre festett falai kiemelték a helyiséget, de a piros szőnyeg nem igazán illett oda. Itt a falon képeket láthattunk, amik az itt lakókat ábrázolták.








Következő helyiség társalgó szoba lehetett, de ebben nem vagyok biztos, itt ismét a rózsaszín fal dominált, mint a ház nagy részében.







Végül lementünk az alagsorba, ahol a szolgák laktak. Itt elmondták, hogy amíg a házban a csigalépcsők balról jobbra vezetnek, a szolgák lakrészéből induló csigalépcső az ellenkező irányba, mivel úgy vélték, balról jobbra könnyebb haladni, mint fordítva. Ezzel a szolgálók felé az alsóbbrendűséget érzékeltették.




Ennyi helyiséget lehetett csak megmézni, kicsit csalódottak voltunk, mert abban a nagy házban biztos rengeteg szoba volt még, amit mi sajnos nem láthattunk. Utána megnéztük a kerteket, amik hatalmas területet foglaltak el.



Mindjárt az elején volt egy Jungle Boardwalk /Dzsungel Deszkaút/, ezen végig is mentünk. Nem volt rossz, de nem is túl látványos. Nagyrészt azok a hatalmas levelű növények láthatók itt, amit már több angol kertben is láttunk. Ezeknek tényleg óriási leveleik vannak.











Megálltunk egy kis pihenőre egy piknikasztalnál, ahol egy aranyos madárka pózolt. Sokáig ott volt és nagyon közel tudtunk menni hozzá.








Folytattuk tovább a kerti sétát. Jól nézett ki az egész, de nem volt semmi extra.










Van itt egy sövénylabirintus /Maze/ is, de a vírus miatt most le volt zárva, bár ha akartunk volna, be tudtunk volna menni, mert a bejáratnál már félre volt lökve amivel lezárták.

A sövénylabirintus bejárata

Sövénylabirintus






Benéztünk az üvegházakba is.






A hosszú kerti házikóban voltak érdekes dolgok.



A Bothy /Kunyhó/ névre hallgató helyiség fiatal és tanonc kertészek éjszakai szállásaként szolgált. A gyéren berendezett szobában elszállásolt kertészek feladata az üvegház szellőzésének és bojlereinek a karbantartása volt.



A mellette lévő helyiség nem tudom mire szolgált, de sokkal tágasabb volt, mint az előző:




A Fernery, vagyis a Páfrányos szoba nekem nagyon tetszett. Az eredeti 1890-ben épült, mely sajnos eltűnt, amit ma látunk csak egy replikája az eredetinek. Rengeteg páfrányfajt gyűjtottek itt össze, különleges fajtákat is, szerte a világból. Ezeket ízlésesen elhelyezve egy páfránydzsungelt hoztak létre, apró szökőkúttal díszítve.

A Páfrányos bejárata













A kert végében egy fagyiskocsi állt. Megnéztük mije van, igazából fagyit szerettünk volna, de csak jégkrémje volt, gondoltuk egye fene, jó lesz az is. Poharas jégkrémeket árult, nem sokfajta ízesítésben és drágán. Választottunk egyet-egyet és leültünk a mellette lévő hangulatos székekre. Ma is meleg volt, úgyhogy jólesett egy kis hűsítő.




A Walled Garden, azaz a Falazott kert következett. Itt rögtön egy hatalmas bonsaifa keltette fel a figyelmünket. Ahogy beljebb mentünk, a közepén egy kis tavacska bukkant elő, szökőkúttal és tavirózsákkal.











Sajnos a fényképezőgépem objektuma felmondta a szolgálatot, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy amikor fókuszál olyan hangot ad, mintha tele lenne homokkal. Kikapcsoltam, aztán újra be, hátha segít rajta, de sajnos nem. Még lehetett vele képeket csinálni, de a legtöbb homályos lett, mert nem találta a fókuszt. Átkapcsoltam manuálisba, úgy működött, csak nagyon macerás volt.






Ismét a kastélynál találtuk magunkat, innét több ösvény is futott, mi elindultunk az egyiken, amerre még nem voltunk. Az elején kék virágokkal szegélyezett, később erdei ösvények következtek, itt-ott kis tündérajtókkal, amik a fák tövébe voltak helyezve, mintha tündérlakások bejáratai lennének.











Elhaladtunk az egyik Ice House /Jégház/ mellett, melyet a régi időkben, az 1900-as évekig jég tárolására használtak, amiket tavakból gyűjtöttek a téli napokon. Ezeket a föld alatti kamrákat jól szigetelt ajtókkal zárták le és így a jég egy egész éven át megmaradt.

Jégház


Egy másik jégház

A jégház bejárata


Már csak az állatkertet és náhány félreeső kertrészt nem láttuk még, elindultunk ezeket megkeresni, az utóbbit hamar meg is találtuk.









Az állatkert zajait hallottuk, de kicsit nehezen találtuk meg a bejáratot. Ez is csalódás volt nekünk, mert olyan sűrű szövésű drótkerítések mögött tartják az állatokat, hogy nehéz volt bármit is lefotózni.











Voltak ilyen apró majmok, azok nagyon cukik voltak, az egyik épp evett a fa tetején.

































Vannak bemutatók is az állatokkal, de ezek különböző időpontokban, amikor mi mentünk már mindnek vége volt. Ha az ember úgy jön ide, hogy a kastélyt is és a kertet is látni akarja, akkor úgysem tud eljönni az időpontokra, tehát ha valaki a bemutatókat is látni szeretné, annak az állatkertre kell összpontosítania, így viszont kevesebbet lát a többi részből.

Összességében nem volt rossz az egész, de ha fizetni kellett volna, kicsit sajnáltuk volna érte a kiadott pénzt, így ingyen viszont egynek jó volt.


Picton Castle and Gardens
Cím: Rhos, Haverfordwest SA62 4AS
Belépő: 6 font a ház + 9 font a kert nyáron /2021-ben/







Kapcsolódó bejegyzések:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése