Oldalak

2022. december 29., csütörtök

West Yorkshire - Saltaire ipari falu


2022/11/02.

Saltaire ipari falu
/Saltaire Village/

Mai nap a Bradford közelében található Saltaire településre látogattunk, mely a világörökség része és egyben az Európai Ipari Örökségek Útvonalának egyik állomása. Az Aire folyó és a Leeds-Liverpool csatorna partján elterülő kis városkát Sir Titus Salt alapította, neve az alapító vezetéknevéből és a folyó nevéből tevődik össze /Salt + Aire = Saltaire/. Salt egész vállalkozását ide költöztette Bradfordból, részben azért, hogy a munkásainak jobb feltételeket biztosítson, részben pedig, hogy hatalmas textilfeldolgozóját víz és vasút közvetlen közelébe telepíthesse. A mintatelepülés közel 25 éven át épült, az utolsó épület nem sokkal az alapító halála előtt készült el. A cél az volt, hogy a mintegy 3000 munkás lakást kapjon a gyár közelében, így nem kellett vonattal beutazgatniuk. A falu utcáit többnyire az alapítóról, feleségéről és 11 gyerekéről nevezték el. Nem csak lakóházakat, hanem minden fontos közösségi épületet felépíttetett, kórházat, könyvtárat, koncerttermet, stb. A falu szinte teljesen épen maradt fenn. Salt régi gyárépületeit ma már üzleti, kereskedelmi, szórakozási és lakhatási célokra használják.


A Victoria Road és a Caroline Street kereszteződésében van egy fizetős parkoló, mi itt parkoltunk, elhelyezkedésileg tökéletes a falu felfedezéséhez. Először is kerestünk egy helyet, ahol ihatunk egy kávét és ehetünk valamit, mert kaját nem nagyon vittünk magunkkal. Pár utcával odébb találtunk is egy pékségfélét, ezután találomra indultunk el az egyik irányba, az orrunk után.








Az Egyesített Református Egyház /United Reformed Church/ a 19. században épült, szintén Salt megbízásából. Ez volt az első középület, melynek felépítését elrendelte. Salt adományozta a földet és maga fizette az egyház költségeit. Ezt is, akárcsak a falu többi épületét a Lockwood és Mawson bradfordi építésztársulás tervezte, olaszos hatású klasszikus stílusban. Ebben a templomban található Salt mauzóleuma, ahova halála után eltemették.


























Az Aire folyón találhatók olyan hajók, amikkel hajókirándulásra mehetünk a csatornán, egyet találtunk is, de most jelenleg nem indítottak túrákat, bár a hajót elnézve lehet, régóta csak egyhelyben áll már, elég réginek tűnt.







A Leeds-Liverpool csatorna mentén elsétáltunk a Hirst duzzasztógátig /Hirst Lock/, ott jobbra fordulva az Aire folyóhoz érkeztünk, átkeltünk egy gyaloghídon, majd ismét jobbra fordulva visszasétáltunk a falu felé és megnéztük a Roberts Parkot.






Hirst Lock








A Roberts Park szintén a Saltaire Világörökség részét képezi, az egyik leglátogatottabb hely a faluban. 1871-ben nyitották meg, William Gay tervezte. A park fejlesztésének részeként kiszélesítették és mélyítették az Aire folyót csónakázási és úszás céljából, valamint építettek egy csónakházat a folyó déli partján.

A parkot egy hosszú, széles sétány tagolja, két végén nyitott menedékházzal, ahova eső esetén behúzódhatunk. Észak felé szerpentines utak és virágágyások, délen krikettpálya és nyitott játéktér található.

A Saltaire Krikett Klub épülete

A Saltaire Krikett Klub épületei





A park közepén egy félkör alakú pavilon található, amelyet Lockwood és Mawson építészek terveztek, és 1870-ben építettek.




1891-ben Sir James Roberts vásárolta meg a parkot, aki amellett, hogy folytatta Salt munkásságát, 1903-ban a Salts Mill működésének ötvenedik és Salt születésének századik évfordulójára a fősétány mellett bronzszobrot állíttatott Sir Titus Salt emlékére. A parkot Sir James Roberts 1920-ban Bradford városi tanácsának ajándékozta, azzal a kikötéssel, hogy nevezzék el Roberts Parknak, második fia, Bertram emlékére.

Sir Titus Salt szobra





A parkot Saltaire faluból az Aire-n átívelő Saltaire hídon, a Victoria Road-ról lehetett elérni, de miután az összeomlás jeleit mutatta, lebontották. Később helyére egy vasból készült gyaloghidat építettek.

A vashíd és a csónakház, mögötte Salt üzemei







A régi csónakház

A fő sétány alatt áll a krikettklub által üzemeltetett Half Moon kávézó, melynek 2 oldalán lépcsők vezetnek a sétányra és egy félkör alakú, korláttal ellátott kilátóhoz.



A kávézó előtt két alpaka szobra látható.









A Salts Mill - Salt régi gyárépülete





Saltaire szoborsétány
/Saltaire Sculpture trail/

Az Aire folyón egy szoborsétányt hoztak létre, összesen 15 db szoborral. Ez a Victoria Street-en lévő hídtól indul, a Leeds-Liverpool csatornától és a Baildon hídnál ér véget. Az egész kb. 20 percet vesz igénybe, de attól is függ, közben mennyit bámészkodik az ember. Érdemes elmerülni kicsit a szobrokban, mert minél többet nézzük őket, annál több mindent fedezünk fel rajtuk. Az ösvény könnyen járható, ideális családok, kisgyerekek számára is. A harmadik szobor mellett kihelyezett térkép talán nem teljesen méretarányos, de elég jól használható, és a szobrok nevei is segítenek a keresésben.


1 - Polip


2 - Kalózhajó


3 - Sótartó csigával


A szobor melletti a térkép. Itt kell balra letérni a vízparttól a másik ágához a folyónak.

4 - Teknősbékák


5 - Hal és fiókos szekrény



6 - Hal


7 - Fürdőző macska



8 - Madár




9 - Korcsolyázó béka

10 - Hóember


11 - Kutya



12 - Alpaka




13 - Tengeralattjáró



14 - Béka levélen


Ez nem volt a térképen


Baildon híd


15 - Gumicsónakos kutya



Ezzel a szobortúra véget is ért, visszasétáltunk a faluba egy másik úton, a csatorna mentén. Tulajdonképpen a Baildon Bridge már nem Saltaire része, az már a szomszédos Shipley-ben található, de a kettő annyira össze van nőve, hogy észre sem vettük, hogy átmentünk.























Végezetül megnéztük a faluközpontot is, ami nagyon tetszett, és lényegében egyetlen utcát foglal magába, a Victoria Road-ot. Egyik legszebb épülete a Victoria Hall, mely napjainkban koncertteremként funkcionál. Ezt, és a szemközti épületet oroszlánszobrok díszítik és mindegyiket más-más pózban ábrázolták. Nagyon cukik.

Victoria Hall












A szemközti épület első ránézésre templomnak tűnik, de a Salt Building egy főiskola. Tulajdonképpen részben a Victoria Hall is a főiskolához tartozik.


















A Victoria Road az út végén kétfelé ágazik és a beljebb eső kis úton látványos épületek találhatók, amik az igazi régi, vidéki Angliát tükrözik. Nekem kicsit a Costwolds jutott róla eszembe.



















Saltaire látnivalóival ezzel végeztük is, ezért a Victoria Road végén visszafordultunk, és egy másik úton visszamentünk a parkolóba.








Saltaire vasútállomása

Az Egyesült Királyságban nem ez az egyetlen mintatelepülés, vannak más helyek is: Woodlands South Yorkshire-ben, Port Sunlight, Ackroydon, Stewartby, Bournville és New Lanark Skóciában. Valamint Franciaországban Forges de Syam. Ezek közül, amit még egészen biztosan fel fogunk keresni az New Lanark.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése