Oldalak

2022. december 24., szombat

Greater Manchester - Dunham Massey Hall és Park


2022/10/01.

Dunham Massey Hall és Park

Ma a Cheshire peremén található Dunham Massey Hallt és a hozzá tartozó parkot látogattuk meg, mely a National Trust tulajdonában van. Az általában csak Dunham Massey néven emlegetett vidéki házat a 18. században építette újjá George Booth, Warrington 2. grófja, mivel - miután az apjától megörökölte - borzalmas állapotban.


A Látogató Központ














































A Dunham birtok legrégebbről fennmaradt épülete a vízimalom, mely 1616-ból származik. Először kukoricamalomként, majd fűrészmalomként használták. Sajnos csak ritkán van nyitva, de olyankor megmutatják, hogyan lehet vízkerekekkel meghajtani egy fát vágó fűrészt.

A Malom




A ház csak délben nyitott, mi pedig már 10 óra körül megérkeztünk, úgyhogy addig a parkban és a kertben sétálgattunk, ami már 9-től nyitva volt. A birtokhoz tartozik egy szarvaspark is és láttunk is néhány dámvadat. Hihetetlenül szelídek voltak, nem zavartatták magukat a turistáktól, 3-4 méterre is meg lehetett őket közelíteni, ők nyugodtan feküdtek vagy legelésztek tovább.



















Egy ház a birtok mellett




Délben odamentünk a ház bejáratához, hamarosan be is engedtek minket. Nagyon sok National Trustos palotát, kastélyt, vidéki házat láttunk már, de mindegyik más egy kicsit, ezért szeretjük őket. Itt is valami újat láttunk, amilyet eddig még nem. A berendezések a 17-18. századi stílust tükrözik és a ház kiterjedt gyűjteményt tartalmaz, amely a birtok történetét öleli fel. Az alsó szinttel kezdtük, ahol a konyhai helyiségek vannak, valamint azok, ahol régen a cselédek mozogtak.

































Ezután megtekinthettük azokat a helyiségeket, ahol a család tagjai töltötték mindennapjaikat.














Ágytálgyűjtemény

A társalgó:




Az első világháború idején Penelope Grey, Stamford 9. grófjának felesége, katonai kórházként a Vöröskereszt rendelkezésére bocsátotta a házat, amely Stamford katonai kórházként vált ismertté. A nem életveszélyes sérüléseket szenvedett katonákat ápolták itt, akik tartós orvosi ellátásra szorultak. 53 ágyas kórházként üzemelt és közel 300 beteget kezeltek itt. A kórházat Catherine Bennett nővér vezette, Lady Stamford lánya, aki nővérnek tanult. A terem jelenleg egy múzeum, amely azt mutatja be, hogyan néztek ki a kórtermek.









A szalon:




















Hálószoba:




Billiárd terem:









Egy másik hálószoba:




A nagy hall:




Kilátás a hall ablakából a belső kertre


A kápolna:






A kertekben több, mint 700 növényfaj, valamint 1600 fa és cserje él, itt található Nagy-Britannia legnagyobb télikertje is, ahol sok hóvirág, nárcisz és harangvirág nő, a megfelelő évszakokban természetesen.























Pálmaház

A pálmaház belülről




Végezetül tettünk egy kisebb sétát a Szarvasparkban, ahol ismét láttunk szarvasokat. Néha mindenütt ott vannak, máskor pedig egyáltalán nem láthatók. Nekünk ma szerencsénk volt, annak pedig külön örültünk, hogy az állatok nagyon szelídek voltak, akár 2 méterre is meg lehetett közelíteni őket. Persze azért vigyázni kell velük, nehogy megtámadjanak, tartani kell a távolságot. Úgy tudom csak dámszarvasok laknak a parkban, ami az egyik legszebb szarvasfajta /legalábbis szerintem/.










































A birtokon egy szarvasistálló is található, de ez most zárva volt, mivel felújításra szorul.

Szarvas istálló

















Dunham Massey
Cím: Woodhouse Lane, Altrincham, WA14 4SJ

Belépő: Park és kert: 8 font, Ház: 6 font /2022-ben/










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése