Oldalak

2022. december 28., szerda

Wales - Llandudno - 1/3. - Great Orme templomok és kilátók


2022/10/22 - 2022/10/23.

Wales - A Great Orme és Llandudno

1. nap - 3. rész

Great Orme templomok és kilátók

Lementünk autóval a St. Tudno templom parkolójába. A templomokat láttuk már messziről, a Great Orme tetejéről lenézve, és közelebbről is szerettük volna látni, de gyalog egy kicsit messze lett volna. Két templom is található itt közel egymáshoz, az egyik a St Tudno templom, a másik pedig a Great Orme temetői kápolna. Először az utóbbit néztük meg és ugyan bemenni nem lehetett, de a sírok közt egy kicsit elkalandoztunk. Több, a világháborúban elesett katona is nyugszik itt, de vannak tengerészek is, és a sírukon lévő dekorációk emlékeztetnek a hivatásukra.














Great Orme temetői kápolna














A St Tudno templom, ami nem messze található az előbbitől nagyon régi, a 12. században kezdték el építeni, de csak a 15. században készült el. Egy kis történet is kapcsolódik hozzá. Seithenyn király 7 fiának egyike, St. Tudno, testvéreivel a St. Dunawd egyetemen tanult. A legenda szerint azért, mert így akarták megbánni édesapjuk bűnét, aki részegessége miatt alkalmatlan volt apának. Seithenyn részegsége miatt nem tudta megvédeni a legendás királyságot, a Cardigan-öbölben lévő Cantref y Gwaelod-ot és a királyságot elmosta a tenger. Tudno vallásos életet kívánva a Great Orme-ba ment, hogy elhozza népéhez a kereszténység üzenetét. Remeteként szándékozott élni egy kis tengerparti barlangban, amelyet Ogof Llech néven ismernek. Ebből a sziklaparti barlangból épített templomot itt a 6. században. Bár ebből mára semmi sem maradt, de a jelenlegi 15. században elkészült templom ugyanazon a helyen áll, és St. Tudno-nak szentelték.

St Tudno templom






A templom kertjében lévő emelvényen nyáron szabadtéri istentiszteleteket szoktak tartani.



Kilátás a St Tudno templom parkolójából

Elindultunk Llandudno felé, de egy helyen még megálltunk kicsit körülnézni. Ebben a kilátóban voltunk már, de ez annyira szép hely, hogy muszáj volt ismét csinálni róla néhány képet.












Itt is legelészett néhány kasmír kecske, ezek kicsit szelídebbek voltak, egész közel tudtunk menni hozzájuk, de ránk se hederítettek. Barátkozni azonban nem akartak.










































Délután 5-től lehetett elfoglalni a szállást, és úgy terveztük, hogy előtte még megnézzük a Happy Valley-t, mert útba esett volna a város felé, de erre már nem jutott idő. Jól is tettük, hogy nem álltunk meg ott most, mert ahhoz egy kicsit több idő kellett, végigrohanni nem lett volna semmi értelme. Így innét már a szállásra mentünk.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése