Oldalak

2022. december 20., kedd

Skócia -St Cyrus és környéke - 2/2. - Stonehaven


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

2. nap - 2. rész

Városnézés Stonehaven-ben

Stonehaven dombok között megbújva, egy félhold alakú öböl mögött fekszik. Leginkább szép tengerpartjáról és extravagáns ünnepségeiről ismert. A domb tetejéről érkeztünk, ahonnan az egész kikötő belátható volt, ezt a tájat lehet látni a leggyakrabban a városról készült képeken is.






Lementünk közelebbről is megnézni a várost és tettünk egy kellemes sétát.




















A város egyik leghíresebb épülete a Tolbooth Múzeum, amely nemcsak a város örökségét mutatja be, hanem az épület történetét is, mint Stonehaven egykori börtönéét. Megtekinthetőek a kínzóeszközök, amelyeket rendszeresen használtak a bűnözők és a lázadó jakobiták ellen. Az épület a 16. századból származik, és ez a város legrégebbi épülete.

Tolbooth Múzeum

A Múzeum bejárata



A Stonehaven Beach kb. 1 km hosszan nyúlik a kikötő melletti részen. Két folyó is ezen a parton ömlik a tengerbe, északon a Cowie, délen pedig a Carron folyó.





A part érdekessége, hogy végig a sétány mellett, fémből készült szobrok tekinthetők meg, melyek mind egytől egyig a tengerhez kapcsolódnak, de a hagyományos szerepek felcserélődtek, az emberek helyére halak és rákfélék léptek és fordítva. Látható itt pl. világítótorony, halász- és vikinghajó. A művész rejtélyes módon ismeretlen, de bárki is készítette őket, fantasztikus képzelőerővel és képességekkel rendelkezik. Az alkotások rendkívül részletesek, ha sokáig nézzük őket, egészen biztosan újabb és újabb dolgokat fedezünk fel rajtuk.

Jelenleg 8 szobor látható, de időnként megjelennek újak. Az egyik legszebb a világítótorony, mely állítólag este világít, és az ablakon benézve láthatjuk a bent élő halat és az embert.




Egy hidroplán:





Seth & James hajóján a rákot Seth-nek, a homárt Jamesnek hívják, a zászlóra pedig a "Rose 5318" feliratot írták. A ketrecekben lévő fogások emberi csontvázak.






A viking hajó személyzete természetesen viking halakból áll, a jellegzetes szarvas sisakokkal.



A halászhajó legénysége szintén halakból áll és embereket horgásznak:



A vonóhálós hajónak a hálójában gyufaszál-emberek találhatók. A személyzet itt is halakból áll.




Egy vitorlás hajó:



Végezetül egy újabb hajó, mely valószínűleg a legfrissebb alkotás:

















A Carron folyó, amint a tengerbe ömlik











Az óvárosban található Óratorony /Clock Tower/ a 18. század végén épült, mely szintén a város nevezetességei közé tartozik.





Ugyanazon az úton mentünk vissza a parkolóba, amin jöttünk. Mire ismét a várhoz értünk, kicsit megváltoztak a fényviszonyok, de még mindig nem volt az igazi.























































Kapcsolódó bejegyzések:















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése