Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 6/2. - Red Castle


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

6. nap - 2. rész

A Vörösvár romjai
/Red Castle/

A Vörösvár kb. 4 mérföldre található Montrose-tól. A legközelebbi parkoló a Lunan Bay Beach Car Park, de a tengerpart felől a kastély nem közelíthető meg, mert egy földcsuszamlást követően lezárták azt az ösvényt, mely a partról vezetett fel a várhoz. További földcsuszamlásokat is jósolnak, ami akár a Vöröstorony teljes összeomlásához is vezethet.

Van egy gyalogút Lunan és Redcastle települések között kb. félúton, mi arról közelítettük meg. A gyalogút kezdeténél egy, max. két kocsinak van hely parkolni jól lehúzódva az út szélén.

A vörös homokkőből épült Vörösvár romjai nagyrészt a 15. századból származnak. A Red Castle egy magaslaton áll, kilátással a Lunan-öbölre és a Lunan Water-re, amint kanyarogva az Északi tengerbe torkollik. A téglalap alakú toronynak csak egy része és a 2 méter vastag keleti fal maradt meg.







Először az 1100-as évek végén építettek kastélyt ezen a csodálatos helyen I. (Oroszlán) Vilmos számára. Egyes beszámolók szerint a viking támadások elleni védekezésnek szánták, de úgy tűnik, a skót király inkább vadászházként használta. 1194-ben Vilmos a kastélyt és a környékbeli birtokokat Walter de Berkely királyi kamarásnak adományozta. Ezután újjáépítették, amiből néhány fal még ma is fennmaradt, majd többször gazdát cserélt. A toronyházat a 15. század végén építették a várba.




Kilátás a Lunan Bay-ra




A Lunan Water kanyarulata




Visszafelé az ösvényen

Innét Abroath-ba mentünk városnézésre, út közben valahol megálltunk lefotózni egy hidat és a környékét, sajnos már nem tudom helyileg hol volt pontosan:













Kapcsolódó bejegyzések:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése