Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 4/3. - Scurdie Ness világítótorony


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

4. nap - 3. rész

Scurdie Ness világítótorony
/Scurdie Ness Lighthouse/

A Scurdie Ness világítótoronyhoz teljesen nem lehet felmenni kocsival, a legkönnyebben úgy közelíthető meg, ha a Ferryden nevű falu River Street végében leparkoljuk az autót és gyalog megyünk tovább. A világítótorony kb. 15 perces sétára található, egy, a South Esk folyóval párhuzamosan futó, jó minőségű gyalogúton haladva.




Egy kis világítótorony a szemközt lévő Montrose partján

A South Esk folyó



Itt is divat a színes, feliratos kövek elhelyezése.














Innét már látható a világítótorony








Scurdie Ness egy földnyelv a South Esk folyó déli oldalán. A Scurdie szó az ott található vulkanikus kőzetet jelenti, helyi dialektusban, a Ness pedig hegyfokot vagy földnyelvet jelent. A Scurdie Nesstől Rickle Craigig húzódó partszakasz különleges tudományos érdeklődésű helyszín.

A Scurdie Ness világítótorony ezen a földnyelven található. 1867-ben a ferydeni tengerész közösség követelte a felállítását a part menti zátonyokra futott, számos hajótörés miatt, mely sok emberéletet is követelt. A torkolat szája körül 11 roncsot jegyeztek fel.

A második világháború idején a világítótornyot ideiglenesen feketére festették, hogy a német bombázók ne használhassák nappali referenciapontként. A fényjelzést sem adott, kivéve, ha a Királyi Haditengerészet kérte.









A világítótorony területén lévő épületek ma már magántulajdonban vannak, de az alatta lévő tengerpart szabadon látogatható. Néha fókák és delfinek is felbukkannak a környéken és egy kis szerencsével akár bálnát is elcsíphetünk.

A Scurdie Ness-en régi vörös homokkő, láva és kapcsolódó üledékes kőzetek találhatók. Ezek a kőzetek körülbelül 410 millió évvel ezelőtt keletkeztek a Montrose-i vulkán lávájából. A Scurdie Ness híres achátjairól, amelyeket a láván átáramló folyadékok képeznek, és szilícium-dioxidot raknak le az üregekben. Az achátok megtalálhatók a lávába ágyazva, a parton vagy a szomszédos mezőkön fekve. A Scurdie Ness környéki achátgyűjtemény a Montrose Múzeumban tekinthető meg.

Érdemes tehát egy kicsit továbbsétálni a világítótoronytól és megfigyelni ezeket a kőzeteket.





















































Elindultunk vissza a kempingbe, de út közben megálltunk lefotózni a North Esk hidat és a mellette lévő viaduktot:















Kapcsolódó bejegyzések:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése