Oldalak

2022. december 28., szerda

Wales - Llandudno - 1/4. - Esti városnézés


2022/10/22 - 2022/10/23.

Wales - A Great Orme és Llandudno

1. nap - 4. rész

Llandudno, esti séta a városban

A szállást az AirBnb-n foglaltam, a Llandudno Hostel-ben, 65 fontért 1 éjszakára. Viszonylag könnyen megtaláltuk, de parkolni csak az utcán lehetett, viszont szabad hely az nem volt, ezért tettünk egy kört, hogy keressünk egyet a közeli utcák valamelyikében. Nagy nehezen találtunk is. A szoba kicsi volt és csak közös fürdőszoba tartozott hozzá, de egy éjszakára tökéletes volt. Bevittük a cuccokat a kocsiból, kicsit kifújtuk magunkat, majd elindultunk egy esti sétára a városban.





Walesben készült cukor és kávé

Llandudno nevének jelentése St Tudno temploma. Az előző bejegyzésemben írtam részletesebben is St Tudnoról és arról a bizonyos templomról, amiről a várost elnevezték. Talán Wales egyik legszebb városa ez, mely helyenként kissé meseszerű, nem véletlen talán, hogy a híres Alice Csodaországban írója ebből a városból merített ihletet a mese megírásakor. Erről a következő bejegyzéseben írok majd további részleteket, mert a város tele van a meséből ismert alakok szobraival, de ma este már ehhez nem volt elég időnk, hogy mindet megkeressük. Néhány szobor azért útba esett, miközben a Llandudno Pier felé sétáltunk.












Egyik leghíresebb ilyen szobor a fából faragott Fehér Nyúl /White Rabbit statue/ kezében egy nagy órával, mely negyed 4-et mutat, abba az irányba néz, amerre az Alice csodaországban szobortúrán el kell indulni.

















A Llandudno Öböl és háttérben a Little Orme







Másik híres szobor, a Mad Hatter, vagyis az Őrült Kalapos. Aki ismeri a mesét, az biztosan tudja kiről van szó. Annak ellenére, hogy őrült kalaposként ismerik, Lewis Carroll, az író, soha nem emlegeti a karaktert így. A Kalapos furcsán viselkedik a regényben /mint sok más szereplő is/, de barátai szokásosnak fogadják furcsaságait. Carrollnak volt egy Theophilus Carter nevű ismerőse, oxfordi bútorkereskedő. A környéken őrült kalaposként ismerték különc ötletei miatt, és mert szokása volt, hogy mindig cilindert hordott. Valószínűleg ő ihlette a karaktert.







Kezdett egyre sötétebb lenni, de minket ez nem zavart, tovább sétáltunk a Pier /móló/ felé. Közben meg is éheztünk, de már csak egyetlen kinti árus volt nyitva, a móló elején. Vettünk tőle egy hot dogot, ami nagyon jól esett.












A mólón még mindig nagy volt az élet, tele volt emberekkel mindenfelé, de egyes üzletek már be voltak zárva, vagy hamarosan zártak. Mi kisétáltunk a móló legvégébe. Sajnáltuk, hogy már nem voltak jók a látási viszonyok, mert innét nagyon jó kilátás lett volna a Great Orméra. De ehhez már túl sötét volt...


Llandudno öböl









Lassan elindultunk vissza a szállásra, de most egy másik irányból mentünk, nem arra amerről jöttünk.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése