Oldalak

2022. december 28., szerda

Wales - Llandudno - 1/1. - Great Orme Mines


2022/10/22 - 2022/10/23.

Wales - A Great Orme és Llandudno

1. nap - 1. rész

Great Orme bánya
/Great Orme Mines/

A Great Orme Wales egyik legjobb helye és nincs is olyan messze tőlünk, csupán csak 3 óra kocsival. Tettünk már itt egy rövid látogatást, de akkor meglehetősen rossz volt az idő és csak a Great Orme szerpentines útján mentünk fel és álltunk meg 1-2 helyen, de ez a terület annál sokkal több látnivalót rejt, így most visszajöttünk egy hétvégére.

Megnéztem minden nyitva van-e, ami érdekel minket, vetettem egy pillantást a várható időjárásra, majd miután minden jónak tűnt, foglaltam egy szállát szombat estére Llandudno-ban. Reggel nem indultunk nagyon korán, mert a Great Orme bányában kezdtük a napot és az úgyis csak 10 órakor nyitott. Pár perccel 10 után meg is érkeztünk, megreggeliztünk a kocsiban, majd bementünk jegyet venni. Egy felnőtt jegy 9 fontba került, nem a legolcsóbb, de én ezt mindenképp látni szerettem volna. Nem tudom megmondani miért, de vonzanak a bányák. Ennek meg már képeken is kifejezetten Minas Tirith hangulata volt.


Látogató Központ és ajándákbolt

Kaptunk egy védősisakot, ezt mindenkinek fel kell venni, mert a bányában kicsit szűkek a járatok és könnyen be lehet ütni a fejünket. Ami nekem nagyon tetszett, hogy nem volt vezetőnk, hanem mindenki maga mehetett végig a járatokban. Kis táblákon mindenhol kiírták a fontos információkat, így némileg megismerhettük a bánya történetét is és hogy milyenek voltak a munkások mindennapjai.


A Great Orme-n közlekedő kisvasút

A bánya nagyon régi, még a bronzkorból származik. A virtuális "vezetőnk" Efydd, aki kis táblákon lévő utasításokkal vezetett minket végig a bányában, ahol a több mint 3500 évvel ezelőtt vájt alagutakban sétálva a látogatók átélhetik azokat a zord körülményeket, amelyekkel őseink szembesültek a réz után kutatva.






A rézérc-malachitot kövekkel és csonteszközökkel bányászták. A bánya az ie. 1700 és 1400 közötti időszakban volt a legtermékenyebb, ezt követően a könnyen hozzáférhető réz nagy részét kitermelték. A kereskedelmi méretű bányászat a Great Orme-on az 1850-es években véget ért, ám kisüzemben tovább folytatódott 1881-ig.

1987-ben a területet parkosítani akarták és egy parkolót kezdtek el építeni ide. Ekkor találták meg ennek az ősi bányának a maradványait és a földalatti járatait. Az alagutak bányahulladékokkal voltak eltömítve, amik eltávolításra kerültek.






"A bronzkori járatoknak 9 szintje van, a látogatók csak az első és második szinteken mehetnek keresztül."




A rajzolt figura, a virtuális vezetőnk, többes szám első személyben mondja el a történetet, mintha csak visszajött volna az időből.



A járatokban maradt még némi minta abból a zöld malachitból, amit bányásztak.


Zöld malachit


A tengerpartokról gyűjtöttek be nagyon kemény köveket, amiket aztán a bányában kalapácsnak használtak. A bánya tele volt apró pici járatokkal, ahol kisgyerekeket dolgoztattak, akik befértek ezekbe az apró helyekre is. A gyerekek 5 - 6 évesen kezdték a munkát.










A rézérc bányászásához állatok csontjait használták. A munkakörülmények nagyon kemények voltak, de a rézkitermelés szolgált a jólét alapjául. A kőzeteket nagy erőfeszítések árán bányászták és nem érte meg az erőfeszítést, hogy haszontalan darabokat vigyenek a felszínre, ezért nagyjából leválogatták róluk a hulladékot, amit a már nem használt munkaterületekre gyújtöttek össze.



















Amikor a kőzet túl kemény volt, tüzet gyújtottak, hogy megpuhítsák. A ma is látható szénmaradványok ősi eredetűek.







Az alább látható képeken a legnagyobb kamra látható, valószínűleg ez a legnagyobb prehisztorikus ásatás a világon. Sajnos a képek nem adják vissza ugyanazt a látványt, mint élőben, de ennek nagyon Minas Tirith hangulata volt. Mintha csak a Gyűrűk ura törpéinek a bányájában termettünk volna hirtelen.






Egy bányahulladékkal tömített járat





Ezzel a földalatti túra véget is ért, de a felszínen is van látnivaló bőven. Őseink először csak külszíni fejtést végeztek, melynek munkálatai kb. 4000 évvel ezelőtt kezdődtek.




A felszínen van egy rövid tanösvény, ahol még több információt kaphatunk a bányáról és a Great Orméról. A Great Orme sziklái mészkőből állnak, melyek halak, korallok és más olyan élőlények maradványaiból tevődnek össze, amik abban a sekény, trópusi tengerben éltek, ami 300 millió évvel ezelőtt Észak - Wales területét borította.

Mészkő

A bányában található kőzet körülbelül 200 millió évvel ezelőtt kémiai átalakuláson ment keresztül. A mész egy része magnéziumra cserélődött, ami látványosan lágyabb dolomitos mészkővé változtatta:


Réz

Malachite







Az olvasztóműhelyben megtekinthetjük azokat az eszközöket, amiket a bronzkorban használtak az olvasztáshoz. A kivetítőn egy rövid videó bemutatja, hogyan működött a gyakorlatban.

Olvasztóműhely
























Így nézett ki 100 évvel ezelőtt a bányaterület








A Vivian's Shaft a legmélyebb járat, 145 méter tengerszint alatti mélységig nyúlik le. 1987 és 1990. között ez volt az első és egyetlen bejárat a bányába.

Vivian's Shaft
















A járatokban talált, kalapácsként használt kövek




A Látogató központban is van egy kis kiállítás és egy rövid film, amit meg lehet nézni, igazából ezzel kellett volna kezdeni, de valahogy elkerülte a figyelmünket, viszont a végén pótoltuk az elmaradást.





Szétnéztünk az ajándékboltban is, rengeteg csiszolt kő volt és más szép dolgok, muszáj volt vennem valamit emlékbe. Ezután még megnéztük hova vezet az ösvény a parkolóból, de úgy láttuk felmegy egészen a Great Orme tetejére, így inkább nem másztuk meg, kocsival úgyis felmentünk utána.











Kapcsolódó bejegyzések:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése