Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 4/2. - Feugh vízesés és Keith Torony


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

4. nap - 2. rész

Feugh vízesés és Keith Torony

A Feugh vízesés egy rövid sétára található Banchory központjától, a közelben ingyenes parkolóval. A folyón a kőből épült Feugh gyalogoshíd ível át a Feugh Water felett, amely népszerű a látogatók körében, mivel innét látható a legjobban, amint a lazacok fel-felugranak a vízben. A lazacugrás észlelésének legjobb hónapjai szeptembertől novemberig és februártól márciusig.










Maga a vízesés nekem nem tetszett különösebben, ennél láttunk már sokkal szebbeket is, de a lazacok miatt mindenképp érdemes tenni egy megállót itt. Nehéz volt lefotózni őket, mert sose lehet tudni melyik pillanatban ugranak fel, de azért sikerült:
























Prábáltam keresni egy helyet, ahonnét jobban látható a vízesés és a híd is, de ahol le lehetett volna menni a folyóhoz, ott el volt kerítve, így esély se volt rá.

Ház a vízesés mögötti úton

A Feugh híd

Egy rövid videó a pisztrángokról:




Ezután a Keith Toronyhoz mentünk, amit nem volt könnyű megtalálni. A GPS teljesen máshová akart vinni, ezért megnéztem az Outdooractiv-ban melyik gyalogút visz le a toronyhoz, így már kicsit könnyebb volt. A legközelebbi postcode az AB31 5AY, de ez nem pont oda visz. A legkönnyebben úgy található meg, hogy ha lefordulunk a B9077-es útról a postcode irányába, de nem fordulunk balra, amikor mondja, hanem megyünk tovább egyenesen. Nemsokára lesz egy gyaloghíd a Dee folyó felett, ott van lehetőség parkolni az út szélén.






Magához a toronyhoz úgy lehet eljutni, hogy ha az úton elindulunk visszafelé, nemsokára balra van egy gyalogút, ezen elindulva, majd pár méter után ismét balra fordulva egyenesen a toronyhoz jutunk. A közelben van egy kis tó, amire a gyalogútról szép rálátás nyílik.




Az elhagyatott torony története nem túl érdekes. 1795-ben Elgin közelében, Durrist hosszú ideig bérletbe adták John Innes of Leuchars-nek. Jelentős fejlesztéseket hajtott végre a birtokon, de amikor 1824-ben Durris a Gordon családhoz került, Innes-t egy hosszadalmas és költséges per után kiutasították és gyakorlatilag tönkrement. Az Innes felett aratott győzelmük ünneplésére Gordonék nyolcszögletű tornyot építettek, amely most a Park Bridge-re néz.

Általában Keith torony néven emlegetik, de egyes írások szerint tévesen. A Keith és az Irvine klán között itt zajlott a közelben egy csetepaté a 14. században, innét az elnevezés.

Arra számítottunk, hogy fel lehet menni a tetejére, de a toronyban lévő lépcső csak egy darabig vezet, így csak kívülről csodálható.




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése