Oldalak

2022. december 20., kedd

Skócia -St Cyrus és környéke - 2/1. - Dunnottar vára


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

2. nap - 1. rész

Séta Dunnottar vára körül

Reggeli után elindultunk a Dunnottar várhoz. Ez már rágóta a bakancslistámon volt, ma végre eljutottunk ide is.

A meredek, sziklás földnyelven elhelyezkedő Dunnottar kastély kb. 3 km-re található Stonehaven településtől. Van egy parkoló a vár közelében, onnét pár perc sétával érhető el a vár. Festői fekvése több filmrendezőt is megihletett már, itt forgatta pl. Zeffirelli az 1990-ben készült Hamlet c. filmjének több jelenetét.

A ma is látható épületmaradványok nagyjából a 15. és a 16. századból származnak, de úgy tartják, hogy egy fontos erődítmény már állt itt a korai középkor idején is. A vár jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben. Elhelyezkedése miatt egyrészt figyelni tudta az Észak-Skócia felé tartó hajókat, másrészt pedig ellenőrzés alatt tarthatta a szárazföldi forgalmat is, főleg a Causey Mounth-ot, az egyetlen olyan középkori utat, mely a déli partoktól a porthleteni lápon át Aberdeenbe vezetett. A hely ma magántulajdonban van, azonban nyitva áll a látogatók előtt.






















Nem mentünk be a várba, csak a fönti kilátókból néztük meg, de lementünk a tengerpartra, ahol a bejárata is található. Sajnos a fények nem voltak túl kedvezőek, amit nagyon sajnáltunk, mert egy csodálatos hely ez, csak a képek így kevésbé adják vissza azt a látványt, amit élőben láttunk.

















Visszamentünk a fönti gyalogútra és elindultunk Stonehaven felé gyalog, a vártól vezető ösvényen, mely a Dunnottar Cliffs Trail /Dunnotar sziklaösvény/ névre hallgat.




















































A Stonehaven hábrús emlékmű messziről


















A Stonehaven háborús emlékmű egészen a kastélytól látható, amint a Black Hill domb tetején magasodik. A háborúba induló skótok több, mint 26%-a nem tért haza, ezért nem meglepő, hogy szinte minden skóciai közösségben, bármilyen kicsi is, van egy háborús emlékmű, amelyet a háború utáni években állítottak. Ez az emlékmű kicsit másabb, mint a többi, valami olyasmire hasonlít, mintha egy ősi görög rom lenne. Ez a hasonlóság valójában szándékos volt és a konfliktusok okozta sok megrövidült és tönkretett életet akarták ezzel szimbolizálni.














Kapcsolódó bejegyzések:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése