Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 5/1. - Newburgh Seal Beach


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

5. nap - 1. rész

Newburgh Seal Beach
/A Newburgh-i Fókás part/

Az Aberdeen közelében található Newburgh Beach híres fókakolóniáiról, ahol egész évben láthatunk fókákat. Az Ythan folyó torkolatánál található 400 fős fókakolónia a természet szerelmeseinek és fotósainak kötelező úticél. A parkolótól pár perces sétával érhető el a tengerpart, ahol jó eséllyel találkozhatunk ezekkel az aranyos vizi állatokkal.




A partot nem csak a fókák miatt érdemes felkeresni, lenyűgöző homokdűnék védik a strandot, és itt találkozik az Ythan folyó az Északi-tengerrel. Azon kívül egy szép napsütéses napon maga a partszakasz is csodálatos látványt nyújt. Ha mindez nem lenne elég, rengeteg vizimadarat is megfigyelhetünk a területen.





Hajóroncs az apályban




Rengeteg pehelyréce él ezekben a vizekben, a hímek nagyon látványos fekete-fehér tollazatú, kacsaszerű madarak, némi sárgás folttal. A szemük pont a fejükön lévő fekete folton található, így első ránézésre olyan hatást keltenek, mintha nem lenne szemük. A tojó már kevésbé látványos, hagyományosabb kinézetű, barnás tollazatú.







Hím pehelyréce


Mivel nem annyira barátkozósak, fotózásukhoz teleobjektív javasolt.











Az elmúlt napokban több parton is kerestük a fókákat, de sehol nem akartak felbukkanni. Már kezdtük azt hinni, itt sem lesz hozzájuk szerencsénk, de hamarosan megpillantottuk őket messziről. Valójában a part szemközti oldalán vannak, a Forvie Természetvédelmi területen, de innét is jól láthatók, bár kicsit messze vannak.




Épp apály volt és rengetegen pihentek a folyó torkolatánál lévő homokos területen. Néhányan pedig a vízben lubickoltak és kíváncsian közelítettek az emberekhez, de tartották a tisztes távolságot.














Persze akadtak kisebb viták, hogy ki hova feküdjön. ☺






























































Megláttam az egyik homokbucka tetején egy világháborús bunkert, felmentem megnézni. A homok nagyon puha és nehézkes benne a járás, de sikerült feljutni. Amikor ilyen finom szemcséjű, puha homokban csatangolok, mindig nagy kedvet érzek hozzá, hogy meghemperegjek benne, csak az tart vissza tőle, hogy nem akarok nyakig homokos lenni.






A homokdűne tetejéről nagyszerű volt a kilátás a tenger felőli oldalra és az ellenkező oldalra is, ahol a homokbuckák látványos, dimbes-dombos területet formáltak.

























Visszafelé ismét megálltunk a fókáknál és néztük őket egy darabig. A víz egyre jött kifelé, közeledett a dagály, érdekes, ahogy teljesen átformálta a látképet, a homoksávot, ahol eddig a fókák feküdtek, kezdte egyre jobban ellepni a víz.

Főleg szürkefókák élnek a Newburgh beach környékén, de sok közönséges fóka is látható. A szürke fókának hosszabb az orra, laposabb a feje és az orrlyukai "W" alakot alkotnak. Ehhez képest a közönséges fóka orra inkább egy kutyáéra hasonlít, a feje kerekebb, orrlyukai pedig "V" alakot formálnak. Én nem tudom őket megkülönböztetni.

A közönséges fóka általában 20-30 fős csoportokban lóg, és nem szeretnek túl közel feküdni egymáshoz, szeretik a saját terüket. Kölykeik a nyári hónapokban, júniusban és júliusban születnek. Míg a kölykök a méhben vannak, lehullatják fehér bundájukat, és barna bőrrel születnek, így órákkal a születésük után készen állnak az úszásra és a merülésre.

Ezzel szemben a szürkefókák 100 vagy több fős csoportokba tömörülnek, és késő ősszel vagy télen születnek a kölykeik. Skóciában a szürkefóka kölykök általában novemberben és decemberben születnek. Az újszülött kölykök kevésbé függetlenek, mint a közönséges fókák kölykei, mert fehér, nem vízálló bundával születnek, és három hétig kell szopniuk.

Miután levetkőzték a fehér bundát, a szürkefókakölyköt anyjuk magára hagyja. Sajnos csak kétharmaduk éri meg első születésnapját, de az utána való túlélési esélyük sokkal magasabb.

































Egy csapat csigaforgató madár

























































Mivel nagyon sok fóka él itt, nagy valószínűséggel aki ide látogat, fog látni néhány példányt, de ez nem garancia. Apálykor nagyobb esély van rá, ezért érdemesebb akkorra időzíteni a látogatást.

Aberdeen felé kocsikázva megálltunk a hosszan elnyúló Aberdeen Beach-nél pár kép erejéig:

Tömbházak a tengerpart mögött






Megnéztük ismét a téli kerteket az Aberdeen-i Duthie Parkban. Erről most nem teszek közzé képeket, mert nemrég írtam róla egy teljes posztot. A Park közepén lévő kör alakú stand viszont kicsit másképp mutatott most, a ragyogó napsütésben, mint amikor legutóbb itt voltunk:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése