Oldalak

2022. december 30., péntek

West Yorkshire - 2. rész - Harden Grange Folly


2022/11/22

Kirándulás Yorkshire-ben

2. rész

Harden Grange Folly

Maradtunk ugyanabban a parkolóban, mert a Harden Grange Folly szintén innét érhető el, csak a másik irányban. Ehhez el kell indulni lefelé, elhaladni a The Malt Pub mellett, majd menni tovább a Harden Lane-en, mely a Sandy Banks nevű földútba torkollik. Ez a rész már nem Harden-hez, hanem Wilsden-hez tartozik, de a két település eléggé egybe van nőve.

A The Malt Pub

Díszítés egy ház falán


Egy ház a földút mellett

Első elágazásnál le kell fordulni balra, egy fenyőerdei ösvényre és egy rövid séta után hamarosan feltűnnek a fák között egy mesebeli kastély romjai.






A romot több néven is emlegetik, a korábbi térképeken Ferrand's Folly néven található, mivel Benjamin Ferrand építtette, a St Ives birtok tulajdonosa. A "folly" őrültséget vagy bolondságot jelent, Angliában nagy szokás volt hasonló 'folly'-kat építgetni, az országban több helyen is található. Ezeket csak szeszélyből emelték. Az 1796-os évszámmal látták el, valószínűleg akkor épülhetett. Harden Grange Folly néven is ismert, valamint később Szent Dávid romjaként vált ismertté, azonban ennek az elnevezésnek az eredetére nemigen van magyarázat. A Harden Beck völgye feletti sziklakpárkányra épült, hogy figyelemfelkeltő legyen.

A Ferrand családnak két ingatlana volt: a Harden alatt található St Ives birtok és a Harden Grange, egy kicsit feljebb a völgyben, bár a 19. század közepén nevet cseréltek, ami nagyon zavaró tud lenni. Benjamin Ferrand 1803-ban meghalt és ezt követően a folly-t ritkán használták, és nem igazán tartották karban.






Nekem abszolút olyan hatást keltett, mintha egy meséből kelt volna életre, azonban az idő viszontagságai már komoly nyomot hagytak rajta. Még így romos állapotban is nagyszerű látvány és hihetetlen, hogy az erdő közepén egy ilyenre lehet bukkanni. Egy kis lépcső levezet a romok alatti sziklák lábaihoz, ahol szintén érdemes szétnézni egy kicsit.



Mi ennél a sétánál is tettünk egy kört, a romoktól továbbmentünk egyenesen, majd az első kereszteződésnél lefordultunk jobbra, mely a Millenium Way-nek nevezett gyalogút.





Az egyik fán ült egy madárka, de elég messze volt. Először valamiféle ragadozónak néztem, de ránagyítva a képre, a csőre nem miatt már nem igazán tűnik annak.


Az ösvény végén jobbra fordultunk a Lee Lane aszfaltozott útra és nemsokára elhaladtunk a Top Bank Quarry mellett. Ez egy ma is működő bányaterület, nem igazán lehetett belátni sajnos, pedig pont emiatt akartam errefelé menni vissza.

A bányaterület bejárata

Az út végén egy földút vezet tovább, itt nemsokára újra elágazások lesznek, a bal oldali ösvényen kívül bármelyiket választhatjuk, mert mindkettő visszavezet a Sandy Bank-hoz. Innét már csak vissza kell menni a parkolóba.


A Harden Lane




További képek:

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

        

    

    





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése