Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 3/3. - Inverbervie Beach és híd, Allardice kastély


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

3. nap - 3. rész

Inverbervie Beach és híd

Az Inverbervie Beach kavicsosos tengerpartja a Bervie-öböl ívelt partvonalát követi az azonos nevű kisváros szélén. A Bervie Water folyótorkolata a part északi végén ömlik az öbölbe, mely népszerű hely a horgászok között. Parkoló közvetlenül a Beach mellett található.




Mostanában egyre népszerűbbek a festett kövek, főleg tengerpartokon, de máshol is láttam már ilyet. Ezek nagyon jól néznek ki, főleg, amikor sok van belőlük. Itt a part mellett sorakoztak egy fakorlát tetejére pakolva. Néhányat megörökítettem belőlük.














A part nagyon szép és órákig el lehetne nézelődni a szebbnél szebb, tenger által simára csiszolt kavicsok között, melyek vizesen - fényesen csillognak. Egy figyelmeztető tábla jelzi, hogy nem szabad hazavinni belőlük. Néha nagy volt a kísértés, hogy egyet-kettőt zsebre vágjak, mert némelyik tényleg nagyon szép volt.






A Bervie Water





Világháborús bunker









A Bervie Water kristálytiszta vize



A Bervie Water és a Jubilee híd




...és nem utolsó sorban maga a parkoló is látványos, mely színes mozaikokkal és virágokkal van díszítve:






A part után megnéztük közelebbről a partról is látható hidat, a Bervie Water felett. Itt egymás mellett két híd is található, az egyik a Jubilee Híd /Jubilee Bridge/, mely az A92-es út része. A Bervie jubileumi híd 1933 és 1935 között épült, V. György király ezüst jubileumának tiszteletére nevezték el így. Az egyszerű, de mégis drámainak ható építmény 7 betonboltívből áll, melyeket a Bervie folyó által kivájt kis szurdokból emelkedő hatalmas, elkeskenyedő oszlopok támasztanak alá.












A két fennmaradt híd közül a régebbi az 1799-ben épült Bervie-híd, amely egyetlen ívben halad át a folyón. Ez ma már csak gyalogos forgalomra szolgál. Építésekor valószínűleg nem követték megfelelően a terveket, ezért később vasrudakat kellett behelyezni, melyek a homlokzaton jól láthatók. Sajnos erről nem készült túl jó kép, mert ezen állva fotóztuk a másik hidat.

A régi Bervie híd teteje

A régi Bervie híd

Inverbervie házai

Inverbervie templomának tornya


Megnéztük a közelben lévő Allardice kastélyt kívülről, amiből sajnos nem túl sok látható. A jelenlegi L alakú épület a 16. százád végéből származik, ma farmházként működik és belülről nem látogatható. Régen az Allardice bárók székhelye volt, mely egy ősi család.





Szerettünk volna még néhány közelben lévő kastélyt megnézni kívülről, de a nagy részük magánkézben van és jelenleg nem látogatható, vagy csak időszakosan van nyitva, az év bizonyos részében. Egyiknél ki is jött a tulaj, hogy mit szeretnénk, aztán mondta, hogy a kastély most zárva van. Nem is készítettünk fotót, mert valószínűleg nem örültek volna neki, ha nyitvatartási időn kívül fotózgatunk. Próbálkoztunk egy másikkal is, ott már a behajtónál ki volt írva, hogy privát terület és csak az ott lakóknak engedélyezett a belépés, az útról meg semmi sem látszott belőle, így a kastélyfotózást fel is adtuk.









Kapcsolódó bejegyzések:













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése