Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 6/1. - Boddin Point Mészkemencék, Elefánt szikla és Dunninald temető


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

6. nap - 1. rész

A Boddin Pointtól az Elefánt szikláig

A Boddin nevű apró település tengerpartján, a Lunan öböl mellett egy tengerbe nyúló sziklagerincen található mészkemencék /Boddin Point Lime Kilns/ érdekes látnivalót nyújtanak. A parkolási lehetőség korlátozott, a Boddin Point-hoz vezető út szélén található néhány hely. Innét már láthatóak a kemencék, melyek egy rövid sétával érhetőek el. Ám legyünk óvatosak, nagyobb vízállásnál könnyen kicsaphat a partra 1-1 nagyobb hullám, valamint a friss erózió jelei arról tanúskodnak, hogy a sziklák szélén állni nem tanácsos.





Lunan Bay



Valaha kikötő működhetett itt, aminek látszik néhány maradványa, valamint több használaton kívüli csónak is áll a sziklák tetején lévő területen.





A még ma is álló mészkemence az 1700-as évekre nyúlik vissza. Egyes részei már évek óta összeomlottak, más részei azonban még mindig elég jó állapotban vannak. Valójában nem világos, hogy mi tartja a szerkezetet, de elképzelhető, hogy nem lesz ott már sokáig.





A mészkemence belseje




Egy ösvény vezet a mészkemence tetejére. Innen nagyszerű kilátás nyílik délre, a Lunan-öbölre és a Bell Rock világítótoronyra, de miközben gyönyörködünk bennük, ne feledjük, hogy a kemence déli oldala bármelyik pillanatban a tengerbe kerülhet.



















Boddin















A Lunan Bay felőli oldalon lemásztunk a sziklákon kicsit körülnézni. Itt is láthatóak mészkemence maradványok vagy legalábbis valamilyen építmény maradványai. A kőzetek ezen a részen nagyon szép színesek.





























A Boddin Pointtól egy másik ösvényen a part fölött sétálhatunk végig az Elefánt szikláig és a temetőig, de ehhez előbb vissza kell menni a kiindulóponthoz /a parkoló felé/, mert a gyalogút innen kezdődik. Nemsokára az 1800-as években épült lazachalász-állomás romjai fölött haladtunk el.

A lazachalász-állomás /jobbra/















A halászállomás romjaitól pár perces sétával megérkeztünk az Elefánt sziklához /Elephant Rock/, mely egy vulkanikus kőzetekből álló természetes képződmény és oldalról egy elefánt formára hasonlít.









A szikla után érdemes még egy kicsit továbbmenni a temetőig. A Dunninald Temető /Dunninald Cemetery/ helyén egykor a középkori St. Skae nevű templom állt. Ma körülbelül egy tucat sírnak ad otthont, főként Dunninald, Boddin és Usan községekből. Valamennyi sír a 19. századból származik. A legérdekesebb azonban közvetlenül a szikla széle mellett található, és George James Ramsay emlékét őrzi, aki nem volt híres ember, de valószínűleg hibát vétettek a sírkövesek, mert az áll rajta, hogy 1859-ben született és 1840-ben halt meg.







Innen már nem mentünk tovább, itt visszafordultunk.




















Kapcsolódó bejegyzések:













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése