Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 4/1. - Crathes Katély


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

4. nap - 1. rész

Crathes Katély
/Crathes Castle/

A Crathes Kastély több, mint 350 éve székhelye a Burnett családnak, akik a várat is építették. Az első Burnett, ahogy a Burnards Deesidéket később nevezték, Alexander volt, Robert de Bruce híve. Jutalma egy birtok volt Banchoryban, valamint a Drum-i királyi erdészi tisztség /Royal Forester/. A hagyomány szerint Alexander megkapta Leys kürtjét is, egy elefántcsontból készült, csodálatos faragott és féldrágakövekkel díszített kürtöt, mely ma a kastély nagytermében függ. A kastély építését 1556-ban kezdték, de csak 40 évvel később fejezte be egy másik Alexander, az unoka és családjával ő kötözött ide.

A Crathes kastély utolsó lovagja James Burnett volt, a 20. század első felében, akinek tragikus módon mindkét fia meghalt, így unokája, a szintén James Burnett névre hallgató fiú örökölte a birtokot, aki később a National Trustnak ajándékozta.











A kastély /mely valójában egy toronyház/ gránitból készült, az eső és a szél ellen pedig díszvakolattal látták el. A földszint boltíves termekből áll, a vastag falakhoz mérten rendkívül apró ablakokkal van ellátva. Egykori konyhájában egy hatalmas kemence található, a mennyezetén pedig óriási kampók, melyek arra mutatnak, hogy ezeken valaha élelmiszereket tároltak.











A ma ebédlőnek szolgáló, eredetileg őrszoba /Guardroom/ egyik sarkában egy kis cella áll, ahova egykoron a gonosztevőket zárták mindaddig, amíg a földesúr elé nem vezették ítélkezésre.









A tekervényes lépcsőfeljáró a Nagyterembe /High Hall/ vezet, amely a kastély legfontosabb, a napi ügyek lebonyolítására szolgáló helye volt. A falakon családi portrék függenek, a kandalló felett pedig  a Crathes kastély legnagyobb kincse, Leys kürtje látható.








A viktoriánus hálószobát korábban a földesúr privát dolgozószobájaként használták. Itt található egy viktoriánus "trükkös kép", mely különböző nézőpontokból különböző arcokat mutat.

















A lépcsőház restaurálás nélküli párkányzata jól páldázza az épületdíszítés erdeti módját.










Egy másik hálószoba:






A Kilenc nemesember termének mennyezetfleskója a tiszteletet és a lovagiasságot szimbolizálja, kilenc tiszteletreméltó nemesember ábrázolásán keresztül.




Mennyezetfleskó






A kék színben pompázó helyiség volt a Családi szoba.







A Hosszú Galéria a kastély felső emeletének teljes szintjét elfoglalja. A ritka tölgyfából készült mennyezetborítás egyedülálló Skóciában, ezen vannak a beházasodott családok címerei elhelyezve. Skócia királyi címere hangsúlyozza a földesúr hivatalát, hogy bíróként is eljárhatott, ebben a teremben ülésezett a báróság bírósága is.


















A Zöld Hölgy Terme is egy csodálatosan festett mennyezettel rendelkezik, nevét pedig a Crathes kastély legendás kísértetéről kapta, aki egy újszülöttet tart a karjában.









A viktoriánus hálószobához csatlakozó földesúri hálószoba legérdekesebb darabja az a rendkívüli faragásokkal ellátott ágy, melyet 1594-ben Alexander Burnet és felesége, Katherine részére készítettek. A klozetkamra ezzel szemben arra emlékeztet bennünket, hogy milyen problémákkal is küzdöttek egykoron a toronyházak lakói a vízöblítéses WC-k felállítása előtt.






A Múzsák termének mennyezetfleskója 1599-ből származik, a múzsákat és az erényeket ábrázolja.














A lépcső kezdeténél található a Kőterem, amely a földesúr és családja privát helyisége volt. A falakon egy kisebb fegyvergyűjtemény függ, melynek egyik darabja egy valószínűleg német eredetű kétkezes kard. A terem másik végén található ajtó visszavezet a modern szárnyhoz, ahol Sir James és Lady Burnett portréja látható.










A fákkal körbevett 1,5 hektáros kert, melyet főként Sir James és Lady Burnett építtetett, nyolc részből áll, melyeket részben 1702-ben ültetett, nyírt tiszafa sövény vesz körül. A kertet két főkertész és négy segítője tartja rendben. A birtokhoz tartozik a 240 hektáros erdő is, melyen tanösvények találhatók.

































































































































Így nézett ki régen a kastély








Épület a kijáratnál









Kapcsolódó bejegyzések:















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése