Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 3/1. - Den Finella vízesés


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

3. nap - 1. rész

Den Finella vízesés

Mai első utunk a Den Finella vízeséshez vezetett, ami Skócia rejtett gyöngyszeme. Nem könnyű megtalálni, mert valóban el van rejtve, egy híd alatt található St Cyrus és Johnshaven között, A St Cyrus Holiday parktól kocsival mindössze 2 perc és gyalog is 20 perc alatt elérhető. Nehéz észrevenni, hogy épp egy hídon haladunk át, úgyhogy nagyon kell figyelni! A legközelebbi postcode a DD10 0DN, de ez egy kicsit északabbra visz, a vízesés fél mérfölddel előtte található, az A92-es számú úton, mielőtt a postcode alapján balra kellene kanyarodni.

Parkolni csak a hídon lehet, felállva a járdára, és nem sok hely van, viszont mivel kevesen tudnak erről a vízesésről, van esély rá. Mikor mi voltunk csak egy autó állt ott rajtunk kívül. Alternatívaként valamelyik közeli faluból át lehet sétálni.

A neheze csak ezután jön, lejutni a vízeséshez, ami nem egyszerű. A hídról lenézve hallhatjuk a zuhatag hangját, de csak ennyi látszik:


A híd jobb oldalán van egy ösvény, mely egy darabig a szurdokvölgy felett vezet párhuzamosan. Innen már kicsit több látható, de még mindig nagyon takarják a fák:


Hamarosan elértük azt az ösvényt, amelyiken le lehet jutni. Le kell szögeznem, hogy lemenni rendkívül veszélyes, de vannak kötelek, amik hatalmas segítséget nyújtanak. Én senkit nem buzdítok arra, hogy lemenjen, aki megteszi, az saját felelősségre tegye! Kicsit az egész a Finnich Glen-re emlékeztetett, bár ott talán ennél könnyebb volt a lejutás. Esős időben, főleg ősszel és télen inkább ne próbálkozzon senki, mert olyankor csúszósabb az ösvény.

A lejárat kezdete



A fenti képeket elnézve talán nem is tűnik annyira nehéznek, de a látszat ne tévesszen meg senkit. Ha lejutottunk, onnét már nagyon szépen látható a zuhatag. Itt még mindig nem vagyunk a legaljánál, egy újabb kötél segítségével érhető el a patakmeder, de itt már teljesen függőleges a szikla, amin le kellene mászni és kb. másfél méteres. Mi ezt már nem kíséreltük meg, innét is nagyon jól látszott minden.





A vízesés alatti medencében néha szoktak úszkálni emberek, mint ma is, nem örültünk neki, mert így egy csomó képen rajta vannak.








Íme a vízesés:














A hely állítólag egy meglehetősen baljós meséről kapta a nevét, egy Finella nevű anyáról/vadásznőről. Azt mondják, hogy fiát II. Kenneth király halálra ítélte, mert nem ment el Scone-ba, hogy tisztázza magát, egy, a kastélyban történt korábbi esemény miatt.

A feldühödött és bosszúra éhes Finella úgy tett, mintha megbocsátana a királynak, és meghívta őt otthonába, hogy megnézzen egy új fegyvert. Az uralkodó tudta nélkül azonban egy számszeríjat feszített ki a szobában, mely akkor aktiválódott, amikor kinyitotta az ajtót, hogy beengedje a királyt.

Miután a király meghalt, Finella elmenekült a helyszínről, és a király emberei üldözték. Számos történet szól arról, hogyan végződött az üldözés: az egyik szerint leugrott ebbe a vízesésbe és meghalt. A másik, kevésbé drámai történetben Finella megszökik üldözőitől és Írországba menekül.

A "den" szó /jelentése: üreges/lejtős oldalú szakadék/ azért került a hely nevébe, hogy ezzel tisztelegjen a legendának és a helyszínnek.





















Kapcsolódó bejegyzések:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése