Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 3/2. - Gourdon


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

3. nap - 2. rész

Városnézés Gourdon-ban

Gourdon ősi halászfaluja Aberdeenshire egyik legvonzóbb települése az 1820-ban épült működő kikötőjével és lenyűgöző tengerparti sétáival. Valószínű, hogy a neolitikumban, 5000 évvel ezelőtt is létezett itt egy halásztelepülés, ahol a lakosok a falutól nyugatra fekvő Gourdon-hegyen lévő Long Cairnben temették el halottaikat.





A halászat gyorsan átvette az uralkodó tevékenységet a faluban, és az 1881-es szezonban több, mint 8000 hordó heringet exportáltak Gourdonból. A heringhalászat az 1900-as évek elején hanyatlásnak indult, és 1912-re a gourdoni halászok áttértek a motorcsónakos horogsoros halászatra, Skóciában az elsők között.

A horgászat során egy sor zsinórt kellett lefektetni a tengerfenéken, körülbelül 1000 méter hosszúságban, egyet minden hajón tartózkodó ember számára. Minden zsinórhoz körülbelül 800 horog volt rögzítve, amelyeket a falubeli asszonyok kagylóval csaliztak fel. A kagylók megszerzése és a horgok felcsalizása akár napi 9 órát is igénybe vehetett, és minden halásznak két zsinórja volt, az egyiket használták, a másikat a következő napra csalizták.



A kikötő mellett van egy nagyon hangulatos bár, nem mentünk be, de kívülről jól nézett ki:











Gourdon fő vonzereje a működő halászkikötő. A hagyományos halkereskedők, például Ian Craig még mindig a kikötő partján lévő fészerekben filézik és füstölgetik a halat, és a környéken adják el a halszállító furgonjukból. Sokkal több skót kikötő volt korábban olyan, mint Gourdon, és sajnos úgy tűnik, hogy a jövőben csak egyre kevesebb lesz.






















Ingyenes kis könyvtár. Több városkában is találkoztunk hasonlókkal. Ide a csukott, de nem zárt ajtó mögé a helyiek berakják a megunt könyveiket, s kivesznek onnan másik kötetet, amit elolvasnának.


A kikötő közelében található egy kis épület, amelyben a Maggie Law Tengerészeti Múzeum található. A Maggie Law egy kétvégű szörf mentőcsónak volt, amely képes volt segíteni a kikötőbe nehezen belépő hajóknak. 40 éves működése során 36 életet mentett meg.

Maggie Law Tengerészeti Múzeum




























Kapcsolódó bejegyzések:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése