Oldalak

2022. december 30., péntek

Cumbria - 1/2. - Carlisle városnézés


2022/11/12 - 2022/11/14.

Cumbria

1. nap - 2. rész

Városnézés Carlisle-ben

Carlisle az egyetlen város rangú település Cumbriában, és csupán csak 8 mérföldre található a skót határtól. Az Eden, Caldew és Petteril folyók találkozásánál terül el. A Római Birodalom idején a Hadriánus falán álló erődítményeket szolgáló település volt. A „nagy határvárosnak” becézett Carlisle ma a határvidék fő kulturális, kereskedelmi és ipari központja.

A 12. századtól a 19. századig számos legenda és folklórtörténet kering a Carlisle-i Carle-ról és kastélyáról. Ez volt a fő színhelye Sir Gawainnek, Arthur király unokaöccsének és a sötét középkor legendájának.

Városnézéssel folytattuk a napot és először a kastély melletti zöldövezetbe, a Bitts Parkba mentünk, mely nagyszerű sétákat és kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ha valaki szeretne kicsit félrevonulni a nyüzsgő város elől. A parkot az Eden folyó szeli ketté, a Caldew folyó pedig nyugatról határolja. A folyók túloldalán a Sheepmount Atlétikai Stadion található.









A Bitts Park volt az első nyilvános park, amelyet Carlisle-ban létesítettek, mely egy egykori szemétlerakó helyén épült. Az ösvények egy része 1818-ból származik, munkanélküli takácsok építették őket, hogy sétányt képezzenek az Eden folyó mentén. Először Nép Parknak hívták, később kibővítették és átkeresztelték Bitts-re. A "bitt" szó kis parcellát jelent, melyet legeltetésre használnak. A park központi részén áll Viktória királynő emlékműve, melyet alig több, mint 1 évvel állítottak halála után. Szemeivel a város felé tekint, mintha csak tovább őrizné halála után is.









Az Eden híd ível át z Eden folyó felett, 5 nagy boltívvel.












A Bitts Park fontosabb látnivalóit megnézve tovább mentünk egy másik parkba, a Hardwicke Circus-ba, mely egy hatalmas körforgalom közepén található. Ebben a háromszög alakú kertben áll James Robert Creighton emlékműve, melyet Carlisle kétszeres polgármestere emlékére állítottak, aki nagyszerű fejlesztéseket kezdeményezett a városban a 19. század második felében. Az emlékmű Szent Györgyöt és a sárkányt ábrázolja egy hosszú oszlop tetején. A talapzaton faragott feliratok, és a polgármester arcképe látható.



A kertből több irányban is aluljárók vannak, a City Centre feliratú vezet a belváros felé.














Carlisle belvárosában van néhány látványosabb épület és utca, de úgy különösebben nem hagyott bennünk mély nyomot. Egyébként a kastélytól a szemben lévő Castle Street-en végighaladva lehet a legkönnyebben a város szívébe jutni, de mi előtte még meg akartuk nézni azt a 2 parkot, így mi egy kis kerülővel jöttünk. Azonban még mielőtt jobban belemerültünk volna a városnézésbe, először is kerestünk egy Mekit, mert farkaséhesek voltunk. Szerencsére a belvárosban van is egy, és nem kellett hozzá sokat sétálnunk.



A Market Street-en található a város magja, itt áll a Régi Városháza /Old Town Hall/, mely ma a Turista Információs Központnak ad otthont. A kőből faragott Piackereszt /Market Cross/ a tér közepén mered az ég felé, napórával és egy, a város címerével ellátott tekercset tartó oroszlánnal.

A Régi Városháza, ma Turista Információs Központ

Market Cross



Guildhall Museum


Az English Street-en haladtunk tovább.





Itt áll James Steel emlékműve, aki a város tanácsosa volt, 1844-ben pedig rendhagyó módon Carlisle polgármesterévé választották, és 2 egymást követő évben töltötte be a posztot. Ezzel a szoborral állítottak neki emléket.





A Bank Street kereszteződése


Az English Street végében található a Citadella, melynek ovális tornyai, bástyái a város déli bejáratát uralják. Egészen a közelmúltig a Keleti Toronyban a polgári bíróságok, a Nyugati Toronyban pedig a büntetőbíróságok működtek.


A Citadella egyik bástyája





William, Lonsdale grófja és Tory politikus szobra a Citadella egyik tornya előtt áll.



Sétálgattunk még egy darabig a környező utcákban, de túl sok érdekes dolgot nem találtunk.







A bíróság épülete











A Court Square-on található Carlisle vasútállomása, látványos homlokzattal, közepén egy toronyórával.









Még visszamentünk a Marquet Place felé, mert a katedrálist még nem láttuk, melyet szintén a Castle Street-en kell keresni. Ha a kastélytól megyünk a város felé, pont útba esik. Eredetileg Ágoston rendi kolostorként alapították, de hamar, a 12. század első felében katedrálissá vált. Székesegyház mivoltához képest mégsem túl nagy, sőt Angliában az régi katedrálisok közül a második legkisebb.

Carlisle katedrálisa




Tullie Múzeum


Carlisle-i bejegyzésemet egy legendával zárom. Van egy 14. századi költemény, a Sir Gawain and the Carle of Carlisle, mely szerint Sir Gawain, a Kerekasztal egyik lovagja a Carlisle-i kastélyban szállt meg, miközben a kísértetjárta Inglewood-erdőben tartott vadászexpedíciót. A kastélyban egy óriás élt, akinek minden kérését teljesítenie kellett, így pl. annak feleségével hált, majd megölte a férfit. Az óriás valójában nem halt meg, csak normális ember méretűvé változott, akit később lovaggá is avattak, és templomot emelt. 
Ez a vers erős párhuzamot mutat egy másik 14. századi verssel, amely Sir Gawainról és egy bizonyos Zöld Lovagról szól. Egyes vélemények szerint Carlisle valójában nem más, mint Camelot, Arthur király udvarának mitikus székhelye...


Camping at Cardewless

Carlisle után elfoglaltuk a szállásunkat Dalston szélén. A Cardewless kempingben béreltünk egy faházat, mindössze 15 percre Carlisle-tól. 117 font volt 2 éjszakára, ami nem volt annyira olcsó, ahhoz képest, hogy csak egy faház. Ráadásul az ágy olyan kényelmetlen volt, hogy alig bírtunk rajta aludni. Második éjszaka párom ki is vette maga alól a matracot és aludt inkább csak a deszkán, mert még az is kényelmesebb volt. Sajnáltuk, hogy nem vittük a felfújhatós matracot, de hát ki gondolta volna? Sokszor voltunk már faházban, és eddig sehol nem volt gond a matraccal.




Maga a kemping környezete nem volt rossz, egy farmon voltunk, ahol állatok legelésztek. A faházhoz tartozott egy kis kiülős kert is, tűzrakóhellyel. Ehhez most már elég hideg volt, viszont nyáron nagyon hasznos tud lenni. Ezek már másnap reggeli képek:





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése