Oldalak

2022. december 30., péntek

Cumbria - 3/3. - Bowscale Tarn


2022/11/12 - 2022/11/14.

Cumbria

3. nap - 2. rész

Bowscale tengerszem túra

Caldbecktől csak 17 percnyire található a Bowscale nevű falu, ahonnét legkönnyebben meg lehet közelíteni a Bowscale Tarn hegyi tavacskát. Mivel a túra nem túl hosszú, ez mára még belefért. A falu egészen kicsi, csupán csak néhány ház, de az út szélén rengeteg parkolóhely található.

Túra táv: 3,4 mérföld / 5,5 km
Minimum szükséges idő: 2-3 óra
Legmagasabb pont: 487 méter
Legalacsonyabb pont: 235 méter
Nehézségi fok: könnyű
Parkoló: Bowscale nevű faluban az út szélén


Bowscale faluban, ahol az út élesen jobbra kanyarodik, egy földút egyenesen halad tovább, mely a tóhoz vezet. Van itt egy "Public Bridleway Bowscale Tarn" szöveggel ellátott irányjelző is. Az út elején néhány nyaraló mellett haladtunk el, majd már csak a dombok maradtak körülöttünk. Számos kis patak keresztezi a gyalogutat, de többnyire gond nélkül át lehet kelni rajtuk, kivéve, ha nagyobb eső esett előtte.











A gyalogút könnyen járható, a nehézséget csupán az adja, hogy le kell küzdenünk egy 250 méteres szintkülönbséget, de nem vészes. A táj szép és látványos, de sajnos nem igazán változatos, végig szinte ugyanazt látjuk.



















Ahol az út elágazik, ott már majdnem fent vagyunk a tónál, itt a bal oldali ösvényen kell tovább menni, mert a másik máshova vezet. Nemsokára egy újabb elágazás lesz, ott már mindegy, melyiket választjuk, mert mindkettő ugyanoda visz, mi itt körbementünk, ahogy a térképen is látható.





A tó nem mutat rosszul, de északi fekvése miatt ritkán süti a nap, ezért többnyire árnyékos. Ma amúgy sem bújt ki a nap a felhők mögül, szóval mindegy volt, de erről az oldalról nem igazán lehetett róla jó képeket csinálni. Valószínűleg jobb rálátás lett volna rá, ha megmásszuk a Bowscale Fell-t, de az innen még újabb 200 méter fölfelé, és ehhez most sem időnk, sem kedvünk nem volt.

Bowscale Tarn

















Végigsétáltuk a tó egyik oldalát, majd a másik ösvényen visszamentünk oda, ahol az utolsó elágazás volt, így egy kört téve, ahogy feljebb is írtam. Innen ugyanaz az út vezet visszafelé.


Vissza a parkolóhoz

Ez a 3 nap most kevésbé volt mozgalmas, mint lenni szokott, bár így is eljutottunk pár helyre, de azért kicsit pihenősebbre vettük a dolgot. Ez most jó volt így.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése